King of kings

Efter att ha glidit runt på youtube och spanat in fotboll kom jag så fram till den största av dom alla. Jag kände då att jag var tvungen att beskriva storheten och hylla den största spelare svensk fotboll har skådat. Finns många olika favoriter beroende på vem man frågar om titlen bästa fotbollsspelare i svensk fotbollshistoria. Visst, T.ex Zlatan är förmodligen den mest begåvade individuella spelaren, Men i spelförståelse, lagarbete, vilja, intelligens och stark betydelse för sitt lag finns det bara en.. Finns säkert många som inte håller med mig, men detta är min åsikt.
Henrik Larsson  är kung i min värld!!!

Karriären började som för många andra lyckade fotbollsspelare i Högaborg där han snart upptäcktes och snart rekryterades till Helsingborgs IF. Dåvarande division ett laget satsade hårt för att återkomma in i finrummet, allsvenskan. Och en stor hjälp till att man lyckades var just Henrik Larsson som i näst högsta divisionen gjorde 34 mål på 31 matcher. En säsong i allsvenskan och proffslivet började. Följande åren i Feyenoord var ingen succe dock. Snittade ett mål var fjärde match och en återkomst till Helsingborg var inte långt borta. Men i sista stund kom skottska Celtic in i matchen och värvade anfallaren.
Nu följde en succe som gjorde Henrik Larsson, i Celtic även kallad God och King of kings, till en av de mest älskade spelarna i Celtics historia. 7 säsonger, flertalet titlar med det skotska laget och bl.a. guldskon säsongen 2001 för bästa målskytt i Europa under säsongen. Det var förövrigt samma år han hann med ett otäckt benbrott, och vissa menade att karriären var över vilket det finns många andra exempel på. Men Henrik Larsson besitter en viss förmåga att ständigt ta sig tillbaka från skador och detta oftast på rekordtid. Det var inte första eller sista gången Henrik Larsson skulle skada sig rejält för att komma tillbaka minst lika stark inom kortare tid än någon kunnat ana!!!
Henrik Larsson är om möjligt större i Celtic och Glasgow än han är i hemstaden Helsingborg.
En personlig anekdot är när jag under en semester i Thailand började prata fotboll och Henrik Larsson med en skotte som var just Celtic fan. Han var minst lika förtjust i denna fantastiska fotbollsspelare som jag och han planerade som många andra celtic fans att ta sig till Helsingborg för att se honom lira. Något som är förekommande på Olympia och även på andra arenor där Larsson spelat. Där Larsson spelar kan man även se Celtic fans som är där för att hylla honom och hans insatser för klubben.

Efter EM 2004 skrev Henrik Larsson på för Barcelona. I Barcelona gick han oxå på en otäck skada som han även denna gång repa sig från snabbt. Efter 2 års spel med storklubben (som ville behålla honom) hade Henrik vunnit spanska ligan med sina lagkamrater, men är bäst ihågkommen för sin insats i Champions League finalen mot Arsenal 2006. Inbytt i halvlek och låg bakom dom båda målen som gjorde Barcelona till mästare. Efter matchen hyllades han av fans och spelare som den matchhjälte han blev!!

Återkomsten till Helsingborg och allsvenskan räknas som den största hemvändningen någonsin i svensk fotboll. Efter 12 långa år var han tillbaka på Olympia i den röd/blå dressen och mottagandet var minst sagt magiskt!! Tyvärr gick matchen mindre bra, men det spelar mindre roll!! Den största av dom alla var tillbaka.
Efter en säsong där han vann allsvenska poäng ligan blev han utlånad till nästa storklubb, nämligen Manchester United. United led av många skador och den perfekta ersättare i Sir Alex ögon var Henrik Larsson. Och han gjorde det ganska bra där med... Första målet kom i debutmatchen mot aston villa efter 55 minuter. Och utökade även prisskåpet med premier league vinst.
Hyllad av profiler som Sir Alex (som ville värva honom redan när han spelade i Celtic), Wayne Rooney m.fl. Även United ville behålla Henrik, men Henrik som hade kontrakt med Helsingborg återvända återigen till sundets pärla och har sen dess lirat för Helsingborg.

I landslaget har Larsson haft en stabil startplats i många år. Han var med redan -94 och tog vm brons i USA och bjöd även där bl.a. på ett läcker mål mot Rumänien.. Har tackat nej flertalet gånger men har också gjort comeback efter att landslagsledare och stora delar av svenska folket velat ha med honom igen. Och har också bjudit svenska folket på många lyckliga ögonblick och härliga mål. Dessutom har han spelat i 6(!) landslags slutspel vilket han är ganksa ensam om!!

Han har blivit tilldelad guldbollen vid två tillfällen, Victoriaspendiatet, diverse utmärkelser i Helsingborg och Skåne, Konungens medalj av 8 storleken och tidernas guldboll då han blev framröstad av svenska folket till Sveriges bästa fotbollsspelare genom tiderna.

Årets allsvenskan är över, Henrik Larsson vann återigen poäng ligan och det återstår att se om allsvenskan får behålla sin största profil. Det går envisa rykten om att Henrik Larsson kommer försvinna utomlands. I så fall förmodligen tillbaka till Feyenoord som är enda klubben han inte riktigt lyckas i. Där spelar även nära vänner Gio van Bronckhorst som gärna ser Henke i klubben. Lär blivit några kommentarer angående framtiden i samband med gårdagens landskamp i Holland och nu åker dom båda vännerna på gemensam semester med sina familjer till Dubai där Henrik ska avgöra sin kommande fotbollskarriär.

Självklart hoppas jag innerligt att Henke fortsätter i HIF men oavsett vilken klubb eller sport han spelar kommer han vara älskad och hyllad.
Henrik Larsson är och förblir kung i min värld!!!


peace out!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0