Filmtips, This is England. 4/5

"This is England är ett dagsaktuellt tidsdokument som med djupt varm underton berättar en historia om en ung outsider på väg att hitta sig själv. Filmen utspelar sig i 80-talets England när järnladyn Margaret Thatcher är i färd med att skicka fler soldater till Falklandskriget och nationalistiska krafter får fotfäste hos en arbetarklass utan arbete. Detta är också tiden när Ska och Oi-punk-kulturens gängbildningar snart blir uppdelade i musikfanatiker vs. rasister. Mittemellan hamnar den 12-årige huvudkaraktären Shaun, spelad av en superb Thomas Turgoose, som finner gemenskap i uniformen och brödraskapet som skinnhuvudena erbjuder." Beskrivning från CDON.com

En film från 2006, men har du inte sett den bör du göra detta.
Stundtals oerhört stark och skakande. En blandning mellan djup vänskap, humor, kärlek, våld, rasism och viljan att tillhöra en grupp. Man följer Shaun, spelad av Thomas Turgoose som gör en underbar insats och filmen är även tillägnad hans mamma som dog 2005. Shaun som har förlorat sin pappa har det tufft i skolan, utan vänner och blir ofta provocerad och mobbad. Men finner en vän och ny manlig förebild i Woody som tar med Shaun in i deras gäng och Shaun får den kärlek och uppmärksamhet han tidigare har saknat. Har har nu vänner och tillhör någonting.
Livet leker får Shaun, men när Woodys nära vän Combo förändras allt....
Förändringens vindar blåser över England och Combo vill få med gänget in i något som kommer splittra gänget och deras vänskap för alltid. Och i mitten står Shaun och måste nu välja.....

Som sagt en stark film som gör att man bara känner sig tom i slutscenen. Hur fruktan från att vara ensam kan få människor att göra saker. Hur en liten pojke kan dras med i helt sjuka saker och lätt påverkas om man inte är försiktig. En dramatisk, delvis humoristisk/lycklig och delvis våldsam/skrämmande historia med begåvade unga skådespelare som genom hela filmen gör starkt intryck med sina olika karaktärer. Högt tempo och historien tar sig hela tiden vidare utan att tjata ut något.


En stark 4 får filmen, även om man älskar eller hatar drama rekomenderas den varmt ändå. Har du inte sett den så bör du göra det snarast!!!!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0