Student år 2009!!

I slutet av augusti gjorde Nordea en undersökning över studenters ekonomiska situation.
En vanlig students ekonomi kan förklaras följande. Av en hundralapp går 61 kr till fasta utgifter. T.ex. hyra och mat. 32 kr går till så kallade rörliga kostnader. T.ex. kläder, nöjen, träning, semester osv. Kvar blir alltså 7 spänn att spara till andra oväntade utgifter.

*43 procent uppger att de inte har råd att gå till tandläkaren eller köpa mediciner.
*Lika många 43 procent avstår att bjuda hem vänner och familj på middag pga de ekonomiska kostnaderna.
*Hälften av alla studenter är oroliga att de inte kan betala tillbaka sina studieskulder. 34 procent oroar sig "ofta".


Över hälften av alla studenter har något jobb vid sidanom studierna för att utöka kassan. Vad jag själv vet här uppe så har i princip alla som varit studenter något år någon form av jobb vid sidan om studierna. Ska man plugga eller jobba? Tog jag tjänstledigt från mitt ena jobb för att kunna jobba nånannanstans utöver mina tänkte heltidsstudier? Alltså 8 timmar om dagen, 5 dar i veckan vilket heltidsstudier innebär?

Även om nästa 50 procent av studenterna säger sig vara ganksa nöjda med sin ekonomiska livskvalite (majoritet yngre studenter varav 37% får ekonomiskt stöd från föräldrarna) måste det väl vara något fel när över 40 procent inte har råd att gå till tandläkaren? Och 50% äroroliga om de kan betala tillbaka sina skulder?

Vad gör då staten för att hjälpa fattiga och oroliga studenter?
Nä, man höjer inte bidragen. Men däremot räntan på studielånen! De som är oroliga att de inte kan betala tillbaka sina skulder lär inte må bättre. Alltså hälften av alla studenter i Sverige.
Av någon anledning höjer man även tv-licensen... Skulle det få fler att betala tv-licens? Studenter är galet dåliga på att betala tv licens. Över 2000 spänn om året i tv licens äringet en student kan slänga ut som ingenting om man inte har råd att köpa medicin när man är sjuk!!! Men höj tv licensen istället så man kan lägga ännu fler dagar att springa runt i studentkvarteren och jaga förbrytare som inte betalar tv licens...(vilket är väldigt populärt kan jag säga)

Fattar inte riktigt upplägget med tv licens... Backa 50 år eller nåt och jag är med... Inte alla som hade tv osv... Men nu är det snart 2009. Vem har inte en tv??? Hade det inte i såfall varit lättare att tv avgift varit en inräknad avgift i hyran eller liknande och sen om man inte har en tv är det bara att skicka in ett papper så slipper du betala för licensen??? Att skicka ut en räkning på 2000 spänn per år till folk är ju bara korkat!!! Utan tv licens blir det inget midnattsprogram i p1 eller uutiset på tv.... Va fan väntar dom sig......




peace out!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Det närmar sig.....

Nedräkning till husbyte igång på allvar.. Kontrakt underskrivna och iväglämnade.. Så snart är det uppbytning till den enorma ytan 25,2 kvadrat med en liten kokvrå.. Underbart!!! Spanjoren hade kalas i fredags.. tror han drar söderut igen efter jul så va väl lite avskedskalas med dom spanska vännerna. Visste inte attdet fanns så mkt spanjorer i Sverige över huvud taget... Helt galet....
Hann friskan till lördag så då va det party. Sista kvällen på hg detta året.
Började vid fyra hemma hos en en ex-fadder. Mkt trevligt med lite dricka, tilltuggo trevligt sällskap. Sen vidare mot hg i lagom tid för slippa långköerna... Ekonomiska krisen har slagit mot hg också tydligen så priserna låg mestadels på 20-25 spänn för en öl. Dom hade en spann i varje bar med ett gäng lappar. Nån tog en lapp o det priset blev det.  Var nere på 15 spänn ett par ggr så är ju helt okej:)
Galet mkt folk o trevligt som väntat!!

Det visuella temat är igång. Imorgon är det föreläsningar ett gäng timmar sen är min tid på campus över för i år.
På onsdag bär det av mot södern igen. Missar en examinerande lektion på fredag, men den spar jag till nästa år.. Smidigare och bra mkt billigare att dra på onsdag så att så får det bli!!!
Större delen av julklapparna fixade, hyfsad koll på sista också så är ute i ovanligt god tid för en gångs skull... Kanske beror på att med csn vänlig julklappskassa har man inte så mkt alternativ... Men men...
Ska utökas under lovet. Lite jobb blir det.. Kära Lotte som förser mig med jobbtimmar. Och lite extra kulor är ju alltid välkommet!!!

Snön börjar smälta bort här uppe så är väl grönt o fint igen lagom till julafton!!
Men då hänger jag inte uppe i norr längre!! Snart bär det av mot syderligare breddgrader!!
Ha d bra!!



peace out!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

X

"Känsliga tittare varnas" som dom brukar säga...

Verkligheten


Merry fucking christmas!!

Än finns det hopp!!

Idag var det så examinerande moment igen. Kursen vi läser nu är ju uppdelad i fyra delar med olika sorters kommunikation. kroppen och rummets, muntlig, skriftlig och slutligen visuell. Idag var det avslutning av skriftlig som gällde. Gick bra, fick beröm för min skrift. Har skrivit 4 olika texter om mobbing. Berättande, beskivande, argumenterande och instuerande. Så man fick skriva om mobbing på lite olika sätt till olika målgrupper osv osv...
Skrev först ett utkast som man fick respons på av sina gruppkamrater, fixa till o sen läsa upp en av de färdiga texterna idag. Så snacka läraren lite om hur man skrivit, vad man ska tänka på osv..
Jag valde att läsa upp den argumenterande texten där jag ifrågasatte hur skolor följer sina mobbingplaner. Var väl den texten jag var mest nöjd med och skrev på som bara den så fick korta ner i redigerandet för den blev för lång. Läraren hade inget o klaga på så var skoj!!
Har väl inte varit några svåra examinerande moment än så länge.. lite teater i kroppen o rummets där jag bara spelade passiv kortspelare och sen muntliga där jag bara stod och snacka HIF i 5 minuter så var inga problem.. Och nu sista där jag fick skriva fritt vad jag tycker om mobbing så var väl inte heller så svårt..
3 av fyra avklarade, visuella kvar som jag hört ska vara den jobbigaste men ska väl lösa sig det också förhoppningsvis. Sen case och tenta men det är en annan femma......

Fick kontrakt till nya lyan idag.. Så börjar ordna upp sig med det också. Funkar bra o bo i korridor men nu när man väl fått eget så längtar man måttligt till flyttardagen!! Blir ju aldrig riktigt hemmstadd i ett korridorsrum... Känns lite motell rum över det liksom... Speciellt när jag alltid varit inställd på lägenhet förr eller senare...

Trodde förkylningen skulle ge med sig efter helgen men icke... Övergick från snuva o hosta till hosta och huvudvärk.. Lite febet på det också så är det komplett!! Så varit piller knarkare några dar så nu är man snart på gång igen!!
Bartömmning på HG på lördag så då måste man vara i form!!!
Så det finns hopp om det!!!!

Slutligen gratuationer till kära far på födelsedagen. Galet mkt folk som fyller år nu i dagarna... Ju fler man lär känna, ju fler födelsedagsbarn är det i första halvan i december att uppvakta!!!




peace out!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Olof, Henrik och svar på tal!!

En lista över svenska spelare i premier league som lyckats bäst. Fastnar väl främst för två namn på denna listan..
Tvåa hittar vi Olof Mellberg... Här hemma i Sverige minns jag snarare att han var ifrågasatt sista svängen i Aston Villa.. Lirade högerback i klubblaget m.m. Började snackas om att han va gammal och långsam..
Men läste en artikel om just Olof Mellberg efter han drog över till Juventus o Italien.. Mannen är nära på en legend i Aston Villa. Extremt hyllad och älskad av sina fans. I sista matchen lät han dela ut 3200 tröjor med en text där han tackade supportarna för deras stöd genom åren. Och en reporter som följde just Villa hävdade att han var en av dom största profilerna i Aston Villas historia. Det är ganksa starkt för att lira i en såpass stor och historisk klubb som Aston Villa.

Nr 6 på listan är Henrik Larsson. Och visst ska han vara med. Lira ifs bara 13 matcher under knappt 3 månaders tid.. Men så som han gjorde det ska han absolut vara med på listan. Har tidigare skrivit om Henrik Larssons diverse bedrifter och antar att många av läsarna är medvetna om mina tankar runt denna man.
Men..... han börjar utmana ödet lite granna.......
Senaste ryktet nu är att han begär närmare en miljon kronor i månaden för att lira med Everton.... ekonomiska krisen slagit hårt mot mot Henke??
Visserligen vet man aldrig hur sanna dessa rykten är.. Förmodligen inte.. jag tycker det låter bra konstigt iaf... skulle Henke vilja ut i Europa behöver han väl inte göra det för pengarna??? Och hela grejen med Everton tycker jag känns lite långsökt... Kan inte förstå varför han skulle gå dit? Skulle väl va för en miljon i veckan i så fall.... Men annars?? Har väl inga direkta band med klubben... Och har bevisat att han håller i England. Fast då lira han med ett av världens bästa lag och inte nåt halvbra Everton....
Då kändes Aston Villa med Martin O´neil närmare.. Hans gamla tränare från Celtic, men är avskrivit rykte.
Nä,det stora hotet är förmodligen Feyenoord med han polare Gio van Bronckhorst som främsta värvare. Men hoppet lever att han lägger klubban på hyllan och fortsätter i HIF. Även om det börjar höjas röster om att sätta hårdare krav på honom.
Han kräver att klubben ska satsa för att kunna ta guld. Det är väl lite svårt om man då inte vet om man har Henrik Larsson i laget eller inte... Ska man köpa spelare att förbättra Henke eller ersätta Henke.. Och även om man köper loss bra spelare vet man ju inte med herr Larsson... Kankse får en ny karriär som innebandy spelare... Finns lite roliga rykten om att han ska avancera till nån av dom bättre klubbarna i ligan... Men är väl lika troligt som att han lirar i Malmö FF nästa år...
Den som lever får se!!!

Slutligen.. skrev för ett tag sen lite tankar om varför tränare i damfotboll inte får erbjudande från herrfotboll. T.ex. Umeås succetränare Andrée Jeglertz hade aldrig fått erbjudande från någon allsvensk klubb. Trots det väl snarare är spelarna än tränarna som skapar skillnaderna mellan herr och damfotboll....
Nu kommer svar på tal. Djurgården är alltså intresserade av en kombination av Zoran Lucic och just Jeglertz. Så kan det gå!!!



peace out!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

röd+grön= ?

Oppositionen har så officiellt slagit sig samman.. Sossarna har officiellt erkänt att man måste sammarbeta med vänstern och miljöpartiet redan innan valet. Inofficiellt erkänner man att med Mona Sahlin som partiledare är man förmodligen mer eller mindre tvingade att göra något sådant... Lite så känns det...
Man närmar sig USAs tvåpartisystem. Mona mot Fredrik. Rödgrönt mot blått. Coca Cola mot Pepsi. McDonalds mot Burger King. Goda mot onda. Rödvin mot vittvin. Piff mot puff.

Namnet så har varit snack om... Vad ska man då kalla denna historiska allians... Personligen visste jag inte ens att man funderade på att jobba fram nåt fyndigt namn.... Kom tydligen fram till att kalla sig "de rödgröna"...
Vad skulle man annars kalla sig???
Fanns det någon gång på kartan att kalla sig något annat?? Ta in en sponsor kanske???
Röda och gröna.... Röd o grön... Grön och röd... Gröda????
Vad är problemet....



peace out!!!!

Svensk tvs framtid

Svensk tv har väl inte kommit med något storslaget den senaste tiden.....
Årets stora grej har väl varit stjärnor på is som om möjligt är mindre intressant än senaste säsongen av let´s dance...
När Jesper Blomqvist kommer två i nationens stora tv underhållning har något gått galet.. Och sen när vinnaren är vinnaren av föregående stora grej får man väl ifrågasätta hur bra det går för våra stora idoler... Ifs går det väl hyfsat för Måns o Danny som svängde sina lurviga i Lets Dance...
Hur som helst...

Den japanska succen Hål i väggen har nått Sverige.. "kändisar" med sällskap ska ta sig igenom väggar genom att formera kroppen på ett visst sätt och därmed komma igenom ett hål i väggen.. Detta kankse är nya grejen??
Nu när Sverige kommit över att folk svär i tv, snackar sex och förnedrar sig på olika sätt tar vi det ett steg till.
Ingen aning om vad det egentligen går ut på, om det är nåt liknande dolda kameran eller nåt.... Men ja... det är Japan...
Underhållning och allmänbildande i ett. Lär sig hur en toalett ser ut i Japan.. Intressant konstuktion med handtag att hålla i om det skulle gå vilt till...
Och asien kommer ta över världen efter att västvärlden begravt sig själva... Detta är framtiden gott folk!!!



peace out!!!!!!!!!

Förkyld i december

En helg hemma i söder för att fira syrran som fyllt system. 20 långa år.. Och detta skulle ju firas såklart.
Bra överaskad blev hon också eftersom jag inte var väntad på denna lilla tillställning. Trevligt sällskap, god mat och dricka resulterade också i ett lyckat kalas. Fixa nog inte dom skarpa kasten mellan norr o söder dock och förkylningen som varit på gång ett gäng dar drog igång på allvar.. Ett bakslag men men... smällar man får ta. Vad är december utan en rejäl förkylningen!!

Tågen gjorde sin plikt för en gångs skull. Allt rulla på som planerat. Inga förseningar eller inställda tåg så kom iväg och kom fram i planerad tid. Resan tillbaks till Linkan förgylldes istället av ihärdigt mörker med lite inslag av olika sorters ljusföreställningar. Ekonomin går åt helvete och krisen drabbar alla. Men när det gäller julen spelar inte det nån roll. Att tredubbla elräkningen i december gör inget. Varför skulle vi annars bosätta oss i ett land där vi under månader lever i totalt mörker? Perfekt för att slänga upp ljusslingor var de än kan sättas upp!! Även om det inte finns nånstans att slänga upp dom kan man alltid köpa eller bygga nån tomte eller nåt att kunna lysa upp trädgården med!! Plockar t.o.m in träd i huset får att kunna pynta och lysa upp våra hem!! Så satt och snörvla och hosta i några timmar i ljuset av trädgårds belysningar samtidigt som halva vagnen var fylld av trötta, fnittriga småbrudar som varit på nån gymnastiktävling eller nåt....
Men relativt smärtfritt gick det vägen!!

Har har man jagat lägenhet i månader. Och nu på tre får man två erbjudande om lyor.. Först via samma bolag som jag hyr korridorsrummet av.. vilken jag nu tackat ja till. Hänger kvar i Ryd, studentghettot. Och nu idag fråga en tjejkompis som har en riktigt fin etta nere i stan om jag ville ta över hennes lya. Hon o killen skulle flytta till en trea så den blev ledig nu. Riktigt fin med balkong o grejer.. Och hyran är på kronan exakt lika... Ligger nere i stan dock vid tågstationen så är ju en bit o ta sig till campus.. Och det är ju här uppe bland studenterna man egentligen vill bo... Så får bli kvar i Ryd ett tag till helt enkelt!!
Så kan det gå!!!



peace out!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Första december....

Ekonomiska krisen håller i sig.. Ford har nu så slutligen gjort det officiellt att man vill sälja Volvo. Svensk stolthet som väl i många avseenden visar hur det går för Sverige i företagsvärlden. Uppköpta, och nu vill ingen ha dom....
Gått en del snack om att man tycker svenksa staten ska slå till o köpa tillbaka Volvo till svensk ägo...
Men eftersom staten jobbar för fullt med att sälja alla företag man har i sin ägo är det väl tveksamt enligt min ringa åsikt... Skulle jag som icke ekonom på något sätt o har noll koll på sånt ge mig på en kvalificerad gissning satsar jag mina slantar på.................... Norge!! Dom har tillräckligt med pengar för att köpa upp Sverige och egentligen om dom gör det så är det väl mest för att kunna gnugga det i ansiktet på Sverige.. Ni lät oss ha ett eget land och behålla oljan för oss själva, nu köper vi upp ert!! Så kan det gå!!

Ett exempel hur nya Ipred lagen kommer gå, något jag nämt tidigare som nu fått ett verkligt exempel. En åläning som knappt vet hur man laddar ner blir skyldig 51000 eftersom frun laddat ner på hans dator. Något som garanterat kommer hända även i Sverige om nu Ipred blir verklighet som den är utformad för tillfället... Och är väl en grej om det bara är inom familjen som man undanhåller varandras nerladdningar. Kapningar av andras internet kommer garanterat öka.. Kapa ett modem o ladda ner så mkt du kan, sen får nån annan betala för det.. Finland har väl annars en intressant lag även om det bevisat även inte det hjälper... Plocka dom som laddar upp musik, film osv... Toppladdarna på piratebay osv som står för själva filen från början.. Måste var lättare att stoppa en snubbe som laddar upp en film än 5000 som laddar ner den... Hur som helst är det inte något som kommer funka det heller. I Finland har fildelningen ökat, trots lagen....

En flicka i Indien klaga på magont, man plocka in henne till sjukan och plocka ur en hårboll ur magen på henne... som vägde 4,5 kilo!!!! Och jag kan klaga på ett hårstrå i maten....
Är man hungrig så är man... visserligen hade tjejen en sjukdom vilket gjorde att hon inte kunde smaska på lockarna.. Men ändå... 4,5 kilo!!! Hur mkt hår kan man ha på huvet liksom???

Det korkaste bråket på länge... En kille på nån skola som blev vald till lucia på sin skola.. Men först efter valet var avgjort gick rektorn in o ändrade beslutet. Först o fråmst.... varför låter man killar ställa upp o kandidera??? Fattar väl vem som helst att om man låter killar kandidera tilllucia på en högstadieskola kommer förr eller senare en kille bli vald...
Kör lite historia på hela grejen.. Lucia var en tjej, vad som hände osv osv... Låt enbart tjejer ställa upp som lucia. Killarna kan va stjärgossar eller tomte om dom så gärna vill vara med... Va fan är problemet.....




peace out!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

RSS 2.0