Linköpingbloggen del12

Jag och Andreas drog oss till HG i tisdags för lite god öl och allmänt skitsnack. Underbart ställe det där.
Man märker så tydligt att det just är glada studenter som driver det för glada studenter. Ett praktexempel är toaletterna. Det finns inga speglar på herrtoan så man ska inte tänka på hur man ser ut, däremot finns det en avlång smal kudde på väggen ovanför pissoaren för att vila huvudet emot samtidigt som Where Everybody Knows Your Name (ni vet temat från "cheers") går på repeat. Hur som helst.....
Kom in i en diskussion angående universitetet ur ett mer kritiskt perspektiv.
Vi har under vår utbildning fått lära oss om och om igen att man ska möta varje elev som egen individ, möta eleven på dess nivå anpassa efter förutsättningar osv.. vilket förmodligen är mer eller mindre omöjligt i dagens skola, men är en helt annan sak... grejen är att man på universitetet inte alls efterlever den  pedagogiken och didaktiken man förespråkar. Här gäller det en sak. Man får ett papper med uppgifter, saker att läsa osv osv. Sen spelar det ingen roll hur man är som individ eller vilka förutsättningar man har. Och platsar man inte ryker man, ingen anpassning här inte.  Hur som helst... är väl svårt att genomföra utbildningen på något annat sätt och som är rättvist.  Men en lite rolig synpunkt...
Däremot nåt som faktistk är orättvist och som både studenter och lärare (vad jag fått höra av vår tutor iaf) är storleken lärarledd tid man får. Beroende på vilken utbildning får man olika mkt lärarledd tid vilket kan tyckas orättvist. Något som visserligen också har vissa förklaringar men inte fullt goda sådana. Linköping är ett ganksa teknik inriktat universitet. Man satsar hårt på sin tekniska framtoning och utbildning. Vissa av de som går någon mer teknisk utbildning har lärarledd undervisnig i princip minst 6 timmar om dagen, 4-5 dagar i veckan. Jämfört med oss tappra lärare som får klara oss med 6 timmar delat på två dar o nån föreläsning emellan. Istället blir det läsa in allt solo och lära sig bäst man vill. En kille jag känner lite halvt som förmodligen hoppat av nu för inte fick ihop tentan.. och det kan jag förstå.. är man inget läshuvud är det knepigt med 6 timmars lärarledd tid och istället läsa 150 sidor på nån dag..
Hur som helst... klagar inte på eget arbete vilket passar mig bra.. men nån motta får det ändå va... se om det blir nån bättring på nästa kurs.. även om man än så länge är något tveksam.. hur flummigt som helst... tror knappt lärarna själva vet hur det ska gå med allt... men det löser väl sig!!

Helg.. just denna veckan har varit stenhård med föreläsningar. Blir förmodligen inte dunder mkt av den varan senare. Lite skönt att slippa ta sig ner på stan faktiskt... på väg hem från stan idag, tro fan att det börjar snöa..... jag gillar verkligen inte snö... ser ingen som helst nytta med den som överväger motsatsen... kallt, blött, halt... kan tänka mig det runt jul.. när man inte behöver ta sig nånstans än trädgården möjligen för snöbollskrig med lillebror.. men annars ingen nytta whats so ever.... som jag o joel kom fram till igår på en filmkväll med ett gäng från klassen.. sommar 50 veckor. 2 veckor snö runt jul o nyår. Sen tillbaka till sol o 28 grader. Det om nåt hade gjort detta landet till ett gladare ställe!!!

Imorgon så blir det födelsedagskalas för en kompis. Trevligt trevligt. party med taascogruppen o annat kul folk så kan bara bli skoj. Lördag är det kalas igen för annan kompis. En fadder som har sittning på HG med en annan tjej som oxå fyllt år. Och så här i halloween tider är det såklart maskerad som gäller. Alla har fått ett tema så alla kommer komma som olika figurer med skräckförvandling. Några exempel är spöke, rödluvan o christer sjögren.
Personligen spenderade jag nån timme idag runt på stan i jakt på brunkräm eller liknande. Tack o lov fick jag hjälp av några tjejer från tabasco.. Mitt tema är Dr Alban i Friends in need.. ( en annan kompis som ska vara Björn Borg)
Och eftersom det blir förförfest här hos mig så blir jag neger bland mina sudan vänner!! klockrent... kanske...
omöjligt att hitta nåt som funka dock.. tog t.o.m hjälp av nån tjej på kicks.. kom fram till att det inte funkar på mig, då jag redan är lite halv brun så finns det inget som gör mig mörkare... om det inte får kosta 400 spänn o hänga kvar i en vecka... men ska nog lösa sig.. va nån kompis kompis som hade nåt som skulle funka.. så får hoppas på det..

nya lägenheter på gång.. hade kommit ut en massa senast jag kolla.. så nu finns det hopp om att inför nästa termin få en egen lya!!
ha d fint ute i landet!!!


peace out!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Linköpingbloggen del 11

Så var det gjort, första tentan är inlämnad. Nu är det bara vänta och hoppas.
Men innan dess är det såklart firande att tentan faktiskt är över!!! Efter inlämning drog vi ner på stan, utöka öl förrådet. Så nu är man på rätt sida igen!!! Lite sista kvällen med klassen för denna kursen som gäller ikväll.
Men det började alltså förra torsdagen. Så tillslut när lektionen led mot sitt slut delade vår tutor ut frågorna som hela tentan skulle bygga på. Läste kvickt igenom och förstod att det skulle bli knepigt... mkt knepigt!!! Bara genom att tänka efter hur mkt vi har läst och få med stora delar av detta på 8 a4....
fyra frågor, 8 sidor.. enkel matte 2 sidor per fråga.... och när frågorna då är t.ex. redogör för skolans utveckling de senaste 150 åren och diskutera hur detta har påverkat lärare och elever.... hmmm......... Skrev en a4 och upptäckte att jag hade "bara" 100 år kvar att skriva om... jaja... en veckas hårt arbet (från o till) resulterade så i en färdigställd uppsats..
Några veckors väntande och så får man veta om det blir första godkänt eller första omtenta.....

Har fått ett nytt favorit program. Är annars inte jätte mkt för bil program, men top gear är sjukt bra!! och kul..... bästa programledarna sen Peter Settman!!

Boka biljett hem framåt jul idag. Lika bra när priserna är relativt låga..  väljer man rätt dag o åka oxå så halveras priset nära på så kom undan bra mkt billigare än förväntat.. får vänta nära en timme vid en mellanlandning, men med tanke på att det är sj jag ska åka med så gäller det o ha lite marginaler så kanske får åka tåg hela vägen denna gången...

så nu är det lite chilla o samla kraft för laga lite mat.. sen bär det av till en kille i klassen.. nånstans här i ryd.... slutstation lär bli hg som vanligt.. så kan bli en bra kväll!!! annars är det nya tag imorrn, lärarkväll på...... just det!!!! HG!!!!!



peace out!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!



Money talks o nya jobb

En intressant artikel jag hittade på aftonbladet igår.. Anna Ekelund skriver om sin nära på önskan att få ett barn med downs syndrom. En bra grej att skriva om och att ifrågasätta många människors rädsla för det "ovanliga". Men hon drar det nästan lite väl långt tycker jag.. Har faktiskt erfarenhet av att i många fall är kärleken från en förälder till ett barn med något handikapp enormt stor. Kanske större än till sina andra "friska" barn. Jag har tidigare skrivit om hur föräldrar som har fått ett handikappat barn får kämpa i ständig motvind för sina barn och sig själva.  (Vilket är helt jävla galet!!!) Detta tror jag gör att föräldrar utvecklar ett speciellt band till sitt barn. Vilket (jag också sett) tyvärr gör att övriga syskon blir lidande. Pga samhällets brist på hjälp till familjen.
Hur som helst... Att  önska sitt barn downs syndrom låter väldigt konstigt... Men jag förstår tanken bakom, många människor är rädda för något som sticker ut och hela situationen är något som borde tas upp mer i samhället.
Frågan hon tar upp om att landsting vill erbjuda alla gravida kvinnor olika tester för att ta reda på om deras barn riskerar födas med t.ex. downs syndrom är intressant... Man kan ju fråga sig, precis som Ekelund gör, vad baktanken är.. Jag tror och hoppas innerligt att man vill förbereda och informera föräldrarna för att ge bästa förutsättningar för alla. Är det så som hon på ett visst sätt antyder att det är en besparingsåtgärd, ju färre barn med särskilda behov ju mindre kostnader för staten.
Då är vi ute på jävligt tunn is!!!!!


EU gör klockrena satsningar. Miljön gör åt helvete.. Ekonomin går åt helvete. EU lägger en miljon på att bygga en skidbacke på Bornholm. Senaste säsongen höll backen öppet en dag... Och med tanken på klimatet är väl frågan hur framtiden ser ut för nya skidstället Bornholm.. Kanske får bli en ny satsning på ny konstsnö som fixar 20 plusgrader...


Har hittar mitt nya jobb om hemtentan går åt helvete!! Vilket jobb!!! Sitta o kolla på film dagarna i ända och leta misstag.
Fantastiskt hur alla filmer är fyllda av massa småmisstag.. Så mkt jobb man lägger ner i redigering osv. och ändå missar man så klara grejer.. Kanske får bli en del av bloggen i framtiden. Misstag i filmer.. T.ex. Sagan om de två tornen. När Merry o Pippin fast i orchernas våld hamnar mitt i ett överfall. Pippin är i ena stunden bunden, nästa stund blir han nästan blir trampad av en stegrande häst, då inte bunden. Rullar undan och är då bunden igen... Hmmmm.......... Tåls att funderas på!!!

Själv sitter man alltså och krampar med hemtentan... Inte kommit nånstans än så länge.. Det är ju så sjukt stora grejer man ska skriva om så det är svårt att komma igång och få fart på allt... Dra ihop skolan utveckling de senaste 150 åren.. okej....Håll dig till ämnet, men glöm ingenting viktigt.. samtidigt måste du ju hålla dig till litteraturen hela tiden....Som man läste för 5 veckor sen... jaja... ta tjuren i hornen eller vad man säger och dra igång!!!



peace out!!!!!!!!!!!!!!!

Ding ding värld!!!

Ekonomin i världen går åt helvete. Livsbesparingar går upp i rök åt höger och vänster. Värsta ekonomiska krisen nånsin osv osv.. Samtidigt svänger det åt andra håll som vanligt i en ding ding värld som vi lever i. Bon Jovi stäms för plagiat. En musiker i Boston som skrev en hyllnings låt till sitt favorit lag Boston Red Sox anklagar BJ för att helt enkelt kopierat hans låt. Love this team av Boston musikern blev I love this town med allas vår Jon Bon Jovi. Men man gör det enkelt för sig. Tänker sig ett skadestånd på 720 000 spänn per skiva som sålts med låten. Med tanke på att det sålts närmare 4 miljoner skivor med den aktuella låten med på listan hamnar notan på närmare 2900 mljarder. Kan bli tungt för BJ.
En gladare rik människa är förmodligen Richard Garriott. Varför ta en sista minuten till Thailand för ett gäng tusenlappar när man kan punga ut 215 miljoner och pysa ut i rymden. Turista i rymden... slipper jobbiga försäljare och sand i maten iaf... Kan dock bara hålla med Bamses farmor som så klokt uttryckte sig nåt sånt här:
Varför ge sig ut i rymden till andra planeter när vi inte kan ta hand om vår egen??  Bra sagt Farmor!!!!

Slutligen får så den "kända artisten" möta rättvisan.
I vanliga fall när pressen skriver om nån fotbollstjärna som åkt dit för rattfylla eller svensk superartist som skattefuskar gäller det en avbytare i superettan eller basisten i Arna-Kurt-Gunnars orkester och åt det hållet...
Men rykten gör faktiskt gällande att i detta fall gäller Papa Dee. Den annars slappa, coola snubben som glider runt o jazzar sköna låtar visade en annan sida. Spöar man sin fru sådär är det nåt galet.. Säger att han inte ville skada henne utan bara få in henne i lägenheten. Kanske inte bästa valet att dra henne upp för trapporna i håret i så fall... Alla har vi mörka sidor, och vissa mörkare än andra. Ding ding värld var det!!!!


Personligen sitter jag o samlar kraft för att dra mig ut i köket och flambera ihop nåt o äta... Väntar även in en kommande rapport från några klasskamrater, vilken jag ska analysera, reflektera över och kommentera... lite "-era" grejer o göra idag alltså. I väntan på kommande krafter o rapporter spenderar jag min tid med att kolla på national treasure 2. Vilket alltid väcker funderingar och lustar på mysterium och hemligheter i historien.. Visste ni t.ex. att Sverige än idag ligger i krig???
Trettioårig kriget höll ju igång som man kan gissa 30 år. Efteråt skulle fredsavtal undertecknas åt höger och vänster. San Marinos man till detta uppdrag hade inte fått lön på flera månader, vilket reuslterade i att han innan han skrev under fredsavtal med Sverige helt enkelt la ner skiten och åkte hem. Visst var San Marino inte dunder aktiva i kriget osv osv.. Men rent juridiskt blev alltså aldrig något fredsavtal undertecknat mellan de båda parterna.
Så kan det gå!!




peace out!!!!!!!!!!!!

Dracula on tour?!?!

I förrgår när jag rulla hem från veckans sista seminarium trampa jag förbi blodbussen som stod på campus. Började fundera över detta fenomen... Själva tanken med blodbuss är såklart jättebra... Men frågan är vad utbytesstudenterna tänker när dom ser denna buss av blodsugare. En buss som rullar runt i stan o suger blod av invånarna. Man går dit o tappar av lite. Tar en kaffe o får ett paraply.. Fantastikt affärside tänker polackerna som genast börjar räkna på värdet på en liter blod på Warszawas bakgator..
Träffa by the way en polack senast vi var ute o härjade. Hade lite språklektion pedagog som jag ska bli. Han hade hela kvällen knallat runt o försökt charma svenska tjejer med frasen "Du har fina ögon" . Dock hade han inte fått särskilt bra respons på denna klassiska replik. Efter en del förklarande förstod han probemet. Han berömde iställt tjejerna för sina organ. "Du har fina organ"... Inte lika lyckat... jaja.. skitsamma!!!
Var alltså party i torsdags. Först skulle vi inviga våra tjusiga overaller. Blev inte så farligt som man hört om andra invigningar. Vi kasta lite ägg till varandra, åka klassiska såpabanan, rulla ner för backar och sånt skoj. Det hela förgylldes dessutom med fulvin vid i princip varje aktivitet. En bidragande orsak att det inte blev överdrivet skitigt var förmodligen att det efter invigningen var intervall. Alltså storfest på campus där utbytestudenterna står som värdar för kvällen. Massa barer med specialiteter från olika länder. Sake, Ouzo, Absinth, Jägermeister m.m. till detta nån öl eller drink från samma land och dessutom nån matspecialitet!! Sushi t.ex. från asien gänget och bratwurst från tyskarna.

En intressant grej som aftonbladet skriver om idag. Man uppmanar med hjälp av en stressdoktors expertis svenska folket att leva efter en av dom största tecknade profilen i världen, ingen midre än den våldsbenägna, alkoliserade och allmänt korkade Homer Sipmson. Man förstår syftet med liknelsen med Homer Simpson och en lycklig svensk, men är kanske inte bästa exempel att välja. Homer som lever i nuet, älskar sin familj över allt annat och aldrig tar med sig jobbet hem har en sund grundsyn. Palla bry sig ungefär. Hakuna matata. Inga bekymmer!!
Men samtidigt att sätta en snubbe som stryper sina barn, dricker så en a-lagare borde skämmas och sätter sig själv, andra och hela världen i stor fara jämt o ständigt som förebild för det svenska välbefinnandet är kanske inte helt rätt... Men men... en kul grej iaf!!!

Zlatan blir lagkapten, vilket jag tycker var helt rätt. Visst Daniel Andersson har vatt med länge, erfaranhet och ledarskap förmåga osv. Men va fan,,,  ska inte en lagkapten ändå vara lite framgångsrik??? Inget ont om Daniel Andersson men han är väl inte känd för sina stora framgångar och stjärnstatus. Experterna hyllar lagerbäcks val att låta vår största stjärna bära lagkaptensbindeln. Visserligen känns det som att dom hade hyllat även om han valt Daniel Andersson om man lyssnar på vad dom sa innan om det trygga valet osv osv.. För att knäcka Portugal behöver Zlatan vara i toppform. Får han kaptensbindeln kanske han får lite laganda o kämpar hela matchen även om det inte går jättebra i början av matchen.
Har ju annars haft en förmåga att lägga av totalt och bara gnälla på folk när det inte går som han vill. Dessutom tror jag han höjer resten av laget bra mkt mer än t.ex. Daniel Andersson eller Petter Hansson hade gjort.  Slutsats, bra val. Både för laget och för Zlatan själv.
Henke blir förmodligen borta resten av säsongen.. Trist, bara hoppas han kommer tillbaka minst lika stark som tidigare.
Har ju en bra förmåga att komma tillbaka från skador. Men tyvärr börjar åldern ta ut sin rätt på världens mest intelligenta spelare, som Mourinho valde att benämna kungarnas kung. Hoppet lever, ge oss ett år till Henke!!!!
Mourinho förövrigt en mkt intressant person och begåvad tränare, ser fram emot fulla intervjun med kontroversiella portugisen. Portugal har inte dom superanfallarna som Sverige har. Halva laget skadat bådar det inte jättegott inför match mot ett revansch suget Portugal efter Danmark matchen. Men Zlatan i toppform, spelare som äntligen får chansen att visa vad man går för när Lagerbäck tvingas plocka in lite nytt och det finns hopp om det!!! Hoppas det blir riktigt jävla lerigt o kallt dessutom så kan det bli en bra kväll!!!! Heja Sverige!!!!!



peace out!!!!!!!!!!!!

Juridisk abort o fulla politiker???

Snackar en hel del om genus, jämlikhet osv osv. här uppe på skolan. På en tågresa började jag och några klasskamrater prata om just genus, olika behandling osv. En av tjejerna visade sig vara stenhård feminist (enligt sig själv iaf) vilket resulterade att vi inte var helt överens om alla tankar. Jämställdhet osv är såklart en självklarhet. Men Gudrun Schyman bullshit med att män ska betala extra skatt eftersom dom är födda till män är kaaaanske att dra det lite väl långt..
Efter hand ledde sen in på en disskussion angående ett kommande förslag som var på tapeten i Norge under min vistelse i detta underbara land!! Abort är en rättighet som de allra flesta ser som en självklarhet i dagens moderna samhälle.
Förslaget som kom från nån frispråkig politiker gällde juridisk abort. Alltså att killar kan avsäga sig faderskapet inom en viss tid. Abort för tjejer kan ju göras innan en viss vecka innan fostret utvecklats. Men killar har inget direkt val. Blir en tjej med barn är det bara slänga fram plånkan även om man vill eller inte.. Om det nu inte går att bevisa att killen blivit lurad rejält. Vilket ju inte är det lättaste antar jag...
T.ex. en av mina nya polare här uppe i Linkan var med om något åt det hållet i somras. En flickvän som trodde hon var gravid. Hon påstod sig vilja behålla barnet. Han däremot kände sig inte redo att bli farsa samtidigt som vara student x-antal mil därifrån. Blev inget med det där, men tänk om.. Va ju förtås jävligt korkat att inte skydda sig osv.. men som sagt.. tänk om.. Inte en chans att överleva på csn som student och samtidigt betala underhåll till mamman.
Självklart måste det finnas regler för det hela, precis som för tjejer att beslutet måste tas inom en viss begränsad tid osv. för att det inte ska utnyttjas.
Men jämlika regler för att kunna avsäga sig ansvaret borde vara en själklarhet.

Senare kom jag och en annan polare in på en annan diskussion av kanske mindre seriös karaktär men en rolig tanke.
Politiker är vida kända att fatta stora knepiga beslut och sen festa upp skattepengar. Vår teori grundar på att politiker kör förfest istället för efterfest så att säga. Fest innan besluten tas.. Politiken hade blivit mkt mer ärlig, direkt och rolig. Vardagen hade förgyllts av små enkla beslut som hade gjort Sverige till en lyckligare plats.
Reinfelt talar till landet: "Riksdagen beslutade igår att på lördag ska alla svenskar få varsin pizza."
Sahlin ringer taxi: "Tjena, vi är 9 miljoner svenskar som ska ta en tur på finnlandsfärjan  o härja lite. Behöver ett gäng minibussar pronto!!" "Alla ska med" får en helt annan innebörd!!!



peace out!!!!!!!!!!!!!!!!

Linköpingbloggen del10

En ny vecka är igång, förra rulla på extramt kvickt... Vet inte riktigt vart den tog vägen, drog igång med pluggandet igen efter VFU. Vänliga som dom är är det minst sagt fullt ös. Har väl haft runda slängar 130-150 sidor till varannan dag o läsa. Lägg till där lite data info, nån föreläsning och grupparbete där vi ska dra ihop en rapport på 5-6 sidor i rapportform där vi redovisar våra intervjuer från vfu, länkar ihop med litteratur osv osv osv....
Våra fantastiskt tjusiga overaller kom denna veckan. Min hade inte kommit då jag beställde nån vecka försent.. Men kommer långt med ett leende så fick en röd jobboverall iaf!! Sen var det hem till lyan o pimpa loss. Svarta revärer, namn och lite märken är det som gäller för vara rätt!! Palla sy när det finns lim, hälften på overall o hälften på händerna. Nån timme senare var revärer på, samt övriga detaljer. På torsdag är det så dags att inviga våra tjusiga skapelser med lekar, tävlingar o allmän fest. Får se vad dom har hittat på... grejen är att man får inte tvätta overallen (enda godkända är dusch med overall på)
och tanken är ju att den ska vara så skitig som möjligt. Så blir väl gyttjebrottning, rulla i hundmat och liknande aktivitetersom gäller på torsdag!!!
Men några dar kvar till den tillställningen så tänkte dra upp lite foto från tidigare tillställningar!!

Nolle grupp Tabasco!!! Kristoffer o Andreas nere till vänster som jag spenderar en del tid med här uppe... filmkvällarna lever kvar från livet i söder.
Munchen Hoben!! Evelina, Hanna, Josefina, Helena o Kiddist. Galen fest, stora glas!!
Stooooooora glas!!! och långbord så klart!!
Förkalas i solen innan tacokväll.
Viva la Mexico. Mexicana skäggen var såklart ett måste. Jossan, myself o Malin
Inför sista middagen som nollan. Fint ska det va!! Caroline blev min bordsdam.
Så här pigga var vi kl. 7 på morgonen ännu en gång på väg mot metropolen Tranås!!! Peter, Joel och Elin.
Faddertackför våra härliga faddrar. Lottie, Emil, Jesper (även han från södra halland nånstans..) Amanda o Helene. Tema för kvällen var barnkals. Några timmar senare fick vi släpa hem 2 faddrar. varav den ena i en kundvagn.. kort o gott en mkt lyckad kväll!!!

En kort vandring bland folket här uppe!!
Ha det fint där i landet!!!



peace out!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

RSS 2.0