Linköpingbloggen del9

Igår firade vi att vfun är avklarad. Blev inte så många men vi hade skoj. Började nere i stan hos en av tjejerna i klassen. Käka pizza, drack öl o hade allmänt trevligt. Sen drog vi upp till Ryd och HG. Inte bästa kvällen men helt okej!! En uppladdning för ikväll, dags att tacka av våra faddrar från nollegruppen så blir säkert en grym kväll!!! Temat är barnkalas. Tipspromenad, fiskedamm osv. Fantastikt påhittiga tjejer vi har i nollegruppen!!!

Andra veckan av VFU spenderades alltså på gymnasiet i Tranås, denna metropol i det svenska riket. Som tänkt innan innebar det mestadels att observera. Tiden spenderades alltså antingen längst bak i ett klassrum, observerande sveriges framtid plugga matte självständigt. Blev gaaaaanska långtråkigt och kände många gånger att man inte fick ut särskilt mkt av det.. Men o andra sidan var tanken att vi skulle observera och se hur det funkar på gymnasiet. Vilket vi också gjorde och eftersom vi inte har kommit så långt i utbildningen kunde vi inte göra så mkt heller...
Fått se massa olika program iaf. El, iv, handel, natur m.m. så sett olika sorters program och olika sorters elever/lärare.
Var med en eftermiddag på Barn och fritid. Ska jag bli gymnasielärare nångång i framtiden så får det bli på BF. En rolig notis är att läraren vi följde hade gått i samma klass som min gamla BF-lärare Richard. Inte fy skam!!!

Har hur som helst varit en mkt givande vfu. Lärt känna massa härligt folk och även klassen har kommit varandra närmare. Deprimerande dock när man inser vilka brister det finns i skolan. Inte pga lärare utan motivation och som inte brinner för sitt yrke. Utan grejen är som vanligt pengar. Fick förra veckan lära mig en metod. I slutet av varje dag tänker man efter vilka barn man inte har pratat direkt med under dagen. En illavarslande insikt när man på vår utbildning ständigt tjatar om att man ska se till varje individ. Möta eleven på dess nivå osv osv. När man då räknar efter och informerar sig själv om att man inte har pratat med 4-5 elever under hela dagen är det något som är galet. Inte ett ord har man sagt enbart riktat till den eleven.Och det inte pga en dålig lärare utan att man rent fysiskt inte kan gå runt och prata med varje elev när man är ensam lärare på 26 kids. Man hjälper dom som behöver hjälp. Behöver man inte hjälp hinns man inte med. Tragiskt!! När dessutom många lärarstudenter snart inte kan utbilda sig eftersom man inte klarar sig på studiebidrag skapar det en dålig cirkel. Bara nu tidigare i veckan som jag fick veta att en av killarna i min klass tvingades hoppa av utbildningen eftersom han inte fick ihop allt ekonomiskt eftersom han har familj osv... Det är att satsa på framtiden det!!!! Uppmuntrar verkligen folk att börja plugga!!!

Hur som helst... Ska bli ganksa skönt att få enbart plugga igen. Slippa gå upp halv sex varje dag... vara iväg hela dagen och sen komma hem o plugga. Det där som skolan tjatar om att man ska plugga 8 timmar om dagen utvecklas under vfu. 7-8 timmars "jobb", 2 timmars restid och 2-3 timmars plugg. men men...
sökt ny lya nu också.. börjar tröttna på dela kök med halva världen. om det blir att jag får nån så blir det först i december typ... möblerad eller omöblerad kan det också bli.. får väl försöka få upp nåt hemifrån kanske... men ska ju få erbjudande först och sen är det ett tag kvar också... löser sig!!!!

Slutligen rekomenderas filmen som går på tv6 ikväll kl. 9!!! blir inte mkt bättre än så!!!



peace out!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Linköpingbloggen del8

Så var första veckans VFU avklarad. En skön klass och trevliga lärare. Var riktigt skoj att komma ut i verkligheten en sväng igen. Var trots allt ett tag sen man var i en "vanlig" skolklass o gled rundor. Men så här i efterhand med facit i hand kan jag säga att det var så kul som jag kom ihåg. Nu när man dessutom är ännu mer inne i lärarrollen och tänker mkt mer om vad som händer, orsaker osv. Intressant!! Dessutom spenderade jag ju tiden i en mixad klass med elever från trean till femman, vilket också gav en hel del att fundera över. Fördelar och nackdelar.
Fick bara bra kritik från mina mentorer också vilket var skoj. Har märkt att jag har har bra erfaranhet genom örta med kidsen som finns där,ta det lugnt även i stressade situationer och även med musiken och att stå inför en grupp. Något som inte alltid är så lätt...Hade en kille i klassen som behövde lite extra hjälp med eget schema, hantera lite annorlunda m.m. Ingen big deal för mig men vet att många andra här kanske hade haft knepigare med det... Nåt gött här uppe som vi snacka om sist på tåget var att alla här uppe har verkligen vill bli lärare. Ibland när man snacka om att bli lärare när man är typ ute på krogen eller liknande så är det lite negativt.. Lärare är inget högt ansett yrke bland en del folk.. av nån konstig anledning.. money talkes antar jag.... hur som helst så är det skoj att hänga med folk som också vill bli lärare. hemma känner jag nog inte nån som har tankar på lärare, ingen kille iaf.. Här vill alla bli lärare och man skyltar med det!!
Första veckan avklarad iaf. Fick ut vad jag ville, övertygelse att lärare är grejen att satsa på. Tidigare åldrar.
Nästa vecka ska jag spendera på gymnasiet i Tranås. Kommer bli rejäl skillnad mot denna veckan, mer sitta o observera. Denna vecakn har man ändå fått göra väldgt mkt. Hållt i lite grejer under lektionerna och kunnat gå runt o hjälpa kidsen när dom jobbar. Gymnasiet känner man att man förmodligen inte kan bidra så mkt... Spanska med ett gäng treor på gymnasiet känns inte som min starka sida helt ärligt.. Men ska bli intressant och se hur det är där. Vem vet.. kanske ändrar mig helt o hållet vad gäller inriktning osv...

Igår var det party. Nolleåterträff stod på schemat. Var inte så många som kom dit men vi hade skoj iaf!! Började med förfestande här i lyan. Andreas och KK samt Joel. Trevligt sällskap, kall öl och lilla jönssonligan på tv. Allt som behövs för en lyckad kväll. Tema för nolleåterträffen var superhjältar. Pga brist på tid och ork hade jag inte fixat några superhjältegrejer. Men löste sig. Som så många gånger förr var det Henrik Larsson som räddade kvällen!! HIF tröja på alltså och superhjälte attityd på!! Party on!!!


peace out!!!!!!!!!!!!!!!!

Linköpingbloggen del7

Ett år har gått sen sist man hade födelsedag. Förra gången hängde man i grannlandet i väster. Denna gång tog jag mig söderut från nuvarande hemstad. Planen var alltså att ta sig hem till södern för födelsedag och chans att träffa familj o vänner. Onsdag innebar lektion mellan 13-17, hem o röja lyan kasta i sig lite mat och dusch. Sen kom boisen, dvs Skåne, Andreas och KK. Såg Sverige göra mål på Ungrarna. Henke Larsson är kung i vår värld!!!
T.o.m Skåne (från Landskrona och håller på Malmö) erkännde att Henke är grym och Daniel "sidledsdanne" Andersson inte är mkt o ha..... Stan vid vinst, HG vid oavgjort o skit i rubbet vid förlust var dealen. Sverige vann och cyklarna rullade ner mot stan. Inte den bästa kvällen på stan så här långt men halva priset i baren så klarade oss bra ändå. '
Torsdag morgon var det grupparbete för hela slanten. 10,00 strålade vi samman. Ett antal timmar för tidigt var vi nog alla överens om väl på plats... fick ihop allt vi skulle ha ordnat och hade så tillsist några timmar på mig att grovröja efter gårdagen, packa käraste ägodelarna och hoppa på bussen mot stationen. I god tid steg jag in på stationen i väntan på 18,00 tåget mot nässjö. Men tillslut stannade förseningen på 25 minuter. X2000 kan vara bra om man ska ta in tid, men då krävs ju även en bana man dom kan köra fort på. Banan mellan Linköping och Nässjö är inte en sådan bana...
25 min sen i Nässjö missa jag tåget mot Halmstad med god marginal!! Så blev att jag o tre till tryckte ihop oss i en taxi och spenderade närmsta dryga 2 timmarna med en tradig taxi chaffis.. Men men.. kom fram till sist och SJ blev 2852 spänn fattigare. En mkt trevlig helg spenderades i Genevad med omnejd. Utökade min studentimage med ett gäng Crocodile ölglas från amnesty. Vilka förövrigt (efter observationer på deras loppis) bevisat sig spendera sin fritid med att spela krigsspel på datorn när de inte läser dagens nyheter. Oväntat ja, förvånade?? nja......
Trevligt familjeumgänge med fina presenter o allt följt av fest med kamrater. Kanske inte lika andvändbara presenter av de senast nämnda men tanken som räknas antar jag :)
Kort sammanfattat innehöll det vad som räknas till en bra kväll, trevligt sällskap, alkohol, dajmtårta och tp. Ut i Halmstad vilket väl var som det brukar... ingen större hit.. men var ju inte det som var huvudsaken.
Skulle så söndag ta mig tillbaka till studentlivet. Tåget gick 12,03. Men som vanligt jävlas gud och SJ valde att ställa in tåget. Så istället satte jag mig i en buss och spenderade dryga 4 timmar i den på väg mot Nässjö. (jävla stad)
Missa denna gång tåget med dryga timmen. Vilket resulterade i att jag fick en korv med bröd, en läsk och en första klass biljett med ett tåg en timme senare. Slutligen hemma i lyan drygt 2,5 timme efter planerat. SJ valde att fortsatta vara ett kundvänligt företag. I tappra försök att kunna uttrycka mitt missnöje mot denna behandling strejkade deras hemsida...
Men men... skitsamma!! Dom fick tillslut orning på det och väntar nu svar från Statens Järnvägar.
VFU (verksamhetsförlagd utbildning) har dragit igång. Jag hänger i en mixad klass med årskurs 3-5. Trevliga lärare, än så länge snälla elever så är kanon!! Varit kommunresa idag. Lärt mig massa nyttig fakta om Tranås. Fått premiärandvända min vinterjacka här uppe även idag då det börjar bli fett jävla kallt här!! Återigen kommer frågan varför människan lämnade de varma breddgraderna och tvunget ville bo uppe i vintern..
Nu ska jag försöka sova lite... går upp halv sex om dagarna numera då tåget till Tranås går tio i sju.. Tack o lov får jag skjuts från stationen och slipper traska 4 km till o från tåget för att hittat till skolan.... med 20 min på mig som bäst och stadsbussar som börjar rullar 9,00 går det annars inte jättebra ihop.....
Desvärre har mina underbara utbytesstudenter middag som vanligt. Och eftersom det idag är tisdag vilket innebär internationell kväll på HG så är det party bland utbytesfolket dessutom. Så det är lite liv här i korridoren.. men men....
Ska nog få igen förr eller senare så bara hänga kvar!!!



peace out!!!!!!!!!!!!!!!

Linköpingbloggen del6

Ännu en vecka snart lagd till handlingarna. Rullar på här uppe, fick i tisdags veta att det var sista dagen för att fixa biljett till den såkallade kalasmottagningen. Stort event med lite mässor på dagen, party på kvällen. Mando Diao skulle spela och typ alla skulle dit... Lätt stressad lämnade jag dagens seminarium i jakt på en biljett. desvärre var dom redan slut... men lyckades få tag i en biljett trots allt tack vara en kille i klassen som ångrat sig o inte skulle gå. Så onsdageftermiddag fick jag så den eftertraktade biljetten. drog bort till Andreas o Skåne. (från landskrona, vet knappt vad han heter egentligen), men hur schysst som fan iaf) Hur som helst... Va vi o Kristoffer (Han o Andreas från min nollegrupp) , lyssna på konstig hiphop och drack öl. Sen vidare ner mot stan till en av tjejerna i nollegruppen. Hängde där med tjejerna och hade allmänt trevligt...
Några drog vidare mot kalaset.. men blev tillsist att vi la ner det och drog ner på stan istället....
testa lite uteliv igen.. bra ös, trevligt folk... återigen bevis på att grupp tabasco har bästa partyfolket!!
seminarium 9,00 torsdag. kan inte säga att man var på topp, men bara allmän diskussion i gruppen och lite info om kommande vfu (verksamhetförlagdutbildning) så var ganksa lugnt... Tranås verkar verkligen vara sveriges metropol måste jag säga.... Där jag kommer spendera 2 veckor  ute på skolor o testa på om man fortfarande är lika sugen på lärare som man vatt innan. 1 vecka grundskola och 1 vecka gymnasium är tanken.... får se hur d blir.. var tydligen några som snacka om att hyra ett gäng stugor o bo i under vfu så kankse kan bli skoj.. ser fram emot att komma ut i verkligeheten en sväng iaf!!
Fredag var det föreläsning igen. 2 st denna gång faktiskt. Fick uppleva en riktigt bra och en ganksa dålig... men lärde sig alltid nåt!!:) genus och etnicitet stod på schemat denna gång.
Fredag/lördag innebar HG. utestället här i Ryd, stället av studenter, för studenter. som dom sjäkva uttrycker det.
Två bra kvällar. Först med Kristoffer o några av hans polare. Förgille på 20 kvadrat och sen vidare.
Drog dit i lite lugnare former på lördagen. Min gamla vän björn ringde och hörde om jag skulle med. Var ju ett tag sen man fick snacka med han o polarn Rasmus så klart hängde på där. Bor ju 2 sudaner borta i ett rum här bredvid och dom har standard att samla en 10-12 utbytersstudenter och rocka loss i kök o vardagsrum från typ 5 o framåt... först är dom två, tre som kockar i hela köket i nån timme.. Sen kommer resten av ligan och kalasar i nån timme till... så var ganksa gött o komma bort lite.. Riktigt skoj o träffa dom igen.
Idag var så total plugga dag. Fick inte gjort så mkt jag tänkt igår så skulle ta igen idag. Började bra, drog igenom en av texterna jag skulle läst. Sen skicka evelina o jossan o tyckte jag skulle komma bort till skolan o plugga med dom...     sagt o gjort.. rulla iväg bort till D-huset. blev väl inte jätte mkt gjort... men va gött o bara sitta o snacka skit en stund oxå..
tillbaks i lyan... drog över sista texten.. ute o trängas med utbytesstudenter o fick lite käk...
uppdatera bloggen lite kvickt o snart dags o samla nya krafter för ny vecka som student här uppe i Linkan!!
god natt och


peace out!!!!!!!!!!!!!!


Linköpingbloggen del5

En dag kastad mellan hopp och förtvivlan.
Till imorgon tisdag har jag 2 artiklar på engelska att läsa och skriva frågor på. Runda slängor 15 sidor stycket.
Ganska snabbt avklarat, sen en bok på 140 sidor genuspedagogik. Långt men relativt lättläst och borde klaras av. En skrivlogg på det. Slutligen så en 3st a4 lång skrivning a akademiskt skrivsätt om vad jag lärt mig under dessa veckor. Då inte egna åsikter om hur snabbt man klunkar en öl under en såpglidar stafett eller hur sjukt woiligt folk snackar här uppe. Nä, varje påstående ska grundas på någon text eller liknande. Alltid förhålla sig till någon text.
En smärre utmaning efter att man alltid under tidigare skola fått beröm när man skriver egna åsikter och tankar.
Fått ihop en hyfsad text... just nu iaf... Så borde lösa sig det med!!!!
Sen började då problemen när jag skulle fixa en annan måstegöragrej.... Eftersom att riksdagen nyligen kommit på att alla som jobbar i skolans värld ska ha med ett utdrag ur brottsregistret var jag ju tvungen o fixa ett sånt då vi ska ut på praktik snart... Eller verksamhetsförlagutbildning som det heter här. Nån grej dom har fått för sig på universitet är att döpa om alla grejer från "vanliga" skolan... Lektioner låter trist... mycket bättre med seminarium... Lärare är oxå förlegat.. tutor är mkt häftigare titel!!!
Skitsamma, först då krångel skrivaren i massor. Jag tycker den ska skriva ut, men det tycker inte den... Lyckas tillsist få igång den, men skiten väljer då att lägga av efter en tredjedels skrift avklarat.... svor, gick över inställningar, svor igen när det inte funka, installerade om, svor, funkar inte.... upprepa detta några gånger.....
Slutligen då lyckades jag skriva ut blanketten som skulle fyllas i.. Smidigast var då efter ifylld blankett att skanna och maila in till polisen. Gött att man har skanner på skrivaren tänkte jag!!!
Men va fan.... inte ville den skanna nåt!!! sååååå, jag svor, började krångla med inställningar om ominstallationer igen...
när sen datorn började jävlas började jag fundera om jag skulle bjuda skiten på en flygtur ut genom fönstret...
Men tillsist fick jag allt att funka som jag ville!!! blankett iväg skickad och det går dessutom att skriva ut!!! Fantastiskt!!!!

Klagade ju hos bostadsbolaget på att folket här innan oss nyinflyttade inte städat överdrivet bra.... Såg rent förjävligt ut helt enkelt.... Några av mina kära grannar tog ett kraft tag innan jag hann hit och drog över det värsta... Nu ska det komma folk o dra över hela köket från golv till tak. Vi ska t.o.m få biobiljetter som plåster på såren... Jag föreslog lite rabatt på nästa hyra men det nappa dom inte på :D Fick räcka med varsin biobiljett.... Men men...

Hade ett korridorsmöte igår. Drog ihop lite regler för skötsel m.m. Samla en korridorskassa o lite sånt....Kom även fram till att ha en inflyttningsfest nu när dom flesta av oss är nyinflyttade. Ett förslag alla var sugna på!!
Ett krafttag i vardagsrummet blev det oxå... två tjejer i korridoren, en dammallergiker och en lite smått råpedantisk så blir nog ordning o reda på oss grabbar från halva världen... haha!!!

Så livet rullar på!! Jag vann över HP i dagens skrivarkrig, nu ska bara HIF knäcka bajen oxå så jag får skicka ett glatt meddelande till min kära Norge kamrat!!!


Peace out!!!!!!!!!!!!!

RSS 2.0