Advent!!

I fredags var det examinerade moment! Vi läser massa småkurser i den stora kursen vi håller på med.. Så senast var det verbal kommunikation som gällde. Efter 2 veckors plugg var det så dags för examinerande moment. Vilket då bestod av att man skulle hålla lite minilektion i 5 minuter om vad man nu ville prata om.. I princip vad som helst bara man kunde anknyta det till skolan. Och antingen blir man godkänd eller inte. Antingen eller helt enkelt...
Jag tänkte så... Vad ska man snacka om... Något enkelt som jag kan och kan snacka om i 5 minuter. Tillslut var ju valet enkelt. Jag spendera dryga 5 minuter med rent förespråkande av Helsingborgs IF. Kankse lite smalt ämne och inte riktigt vad dom var ute efter... Men jag blev godkänd så gick bra!!
Det största problemet under minilektionen var väl att det kvällen innan var kravall... vilket innebär typ jättestor fest på campus. Dansgolv och barer och massa folk, ofta oxå något tema på hela festen.. T.ex. i torsdags var det sagor som gällde. Så fanns diverse sagofigurer runt omkring även om dom var få...

Igår var det HG som gällde. En enkel kväll med trevligt sällskap och ett par öl nere på puben. Allmänt hängande och skitsnack om det mesta. Var rejäl jävla fest har igår så va gött att komma ut en sväng. Brandsläckare hade använts en sväng ute i trappan, (kan vatt tidigare ifs), flaskor över hela korridoren, dörrar på vid gavel, klister över hela köket osv osv.

Idag så är det skolnytta som är tanken. Har satans caset att jobba med... Ska välja ut en scen från tv program eller film osv. och sen analysera den och plocka ur verbal kommunikation, kroppspråk, visuellt osv osv...
Galet svårt att komma igång med det bara... Så får ta tag i mig själv och göra lite nytta. Sen är det julbak som gäller. Bort till ett gäng kompisar för bakning och dricka glögg!! härligt härligt!!!



peace out!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Henke, sir Alex och Johan!!

Henke gör succe i innebandySverige. Senaste matchen gjorde han två assist och var inte långt från göra ett mål själv. Han tystar återigen dom som ifrågasatt honom vilket inte förvånar mig. Med tanke på att det är Henke vi snackar om förväntade jag mig snarare succe än fiasko!!
Man kan undra vad Henkes succe bygger på... Är Henke ett sådant fenomen och begåvning att han kan lira på hög nivå i de flesta bollsporter? Visserligen har han spelat innebandy många år och va duktig på det innan han satsa helhjärtat på fotbollen, men är svensk innebandy (som väl ändå är hyfsat bra internationellt sett) såpass dålig att en fotbollsspelare på 37 år kan komma in efter nån veckas träning och göra det riktigt bra???
Och visst, Henke är Henke och han gör precis som han vill efter vad han har gjort för Helsingborg och svensk fotboll. Och ur Helsingborgs synpunkt har man nog inga problem (förutom skaderisken) att Henke lirar innebandy istället för fotboll i januari och en bit framåt.. Så länge han spelar i HIF nästa säsong får han nog göra mer eller mindre som han vill. Men landslaget är en annan grej... Som lagkapten känns det fel att plötsligt börja lira innebandy.... Känns inte riktigt rätt att som lagkapten och det ansvar och förebild man då har byta sport... Han riskerar sin plats i landslaget.. Men ärligt talat tror jag inte han bryr sig överdrivet mycket.. Han har själv sagt att han lirar så länge dom vill ha honom.. Då gör han som han känner för på hans villkor, vill man då inte ha honom så är det upp till dom...
Wegerup är inne på samma grej.. Man vill ställa krav på Henke och "tvinga" honom träna fotboll. Men Henke som varit med så länge är som sagt tydlig på den punkten. Ingen tvingar honom till någonting, ingen kan påverka honom om något sådant beslut ialla fall inte media.. Han gör allt på sina villkor och som han känner för det. Vill sen inte landslagsledningen ha honom för att han inte tränar världens längsta försäsong tror jag han skiter fullständigt i!!!

Sir Alex Ferguson har inga planer på att sluta som tränare för Man United än. Han säger själv att hälsan är det som kan stoppa honom men annars öppnar han för iaf 3 år till som tränare för United. När han passerar 70 år strecket är det nog, men har några år kvar till dess. Intressant och se hur det blir dagen Sir Alex slutar... Han har ju styrt United i typ 22 år eller vad det är... och man tycker Lagerbäck har varit med länge.... Vem ska kunna fylla Sir Alex skor som tränare för en av världens största klubbar? Samtidigt råsatsar city... Finns risken att United inte längre är bäst i Manchester om några år??

Johan Elmander har äntligen kommit igång i Bolton. Tre mål på de senaste 2 matcherna talar sitt tydliga språk. Han har ju haft det galet tugnt med skador och x antal brända chanser.. Men nu äntligen har det kankse lossnat?!?!
Synd om Berg o Rosenberg dock... Kommer Elmander igång rejält och är på topp lagom till att Lagerbäck petar Henke för han lirar innebandy i januari börjar väl nästa era av bänknötande för Berg/Rosenberg.



peace out!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Filmtipset, The Boondock Saints, 5/5

Tvillingbröderna Connor och Murphy MacManus lever ett enkelt liv i södra Boston. Deras mamma är kvar hemma på Irland och deras pappa lämnade familjen när de var mycket små. Dom lägger sin tillit till varandra och gud då de är djup troende i den katolska kyrkan. Under dagarna arbetar dom på ett slakteri och umgås med sina vänner på den lokala puben.
Ett enkelt liv för de två bröderna som trivs bra med tillvaron.
Men en kväll förändras allting. Sant Patricks Day firas på den lokala puben med vännerna, men den goda stämningen bryts och slutar i våldsamheter. En kväll som kommer förändra brödernas liv för alltid.
Dagen efter hittas två personer ur ryska maffian döda, in i historien kommer då FBI agenten Paul Smecker. Den något egna agenten kommer med sina annorlunda stil och sätt att utreda brott all närmare sanningen.

Detta är enligt mig en av de bästa filmerna som gjorts. Filmen innehåller spänning, humor, budskap, allt som en bra film behöver kort sagt. Samtidigt som man får tankar som bygger vidare utanför filmen matas man ständigt av häftiga actionscener blandat med klockrena repliker och riktigt roliga scener.
Högt tempo och skådespelare av hög klass. Willem Dafoe som spelar agent Smecker är riktigt vass. Som man bl.a. annat såg i senaste Mr. Bean filmen.
Personliga favoriten är dock David Della Rocco som spelare rollen som just Rocco. Brödernas vän som jobbar gör småjobb för Italienska maffian, där han går under smeknamnet "funny man".

Finns förmodligen många som redan sett denna underbara film, har du missat den bör du omedelbart göra detta. Har du sett den kan du dock göra det igen!! Kan egentligen lovorda och skriva om hela filmen, men bör upplevas personligen.
Klockren film, klockrent budskap, klockrent högsta betyg!!!



peace out!!!!!!!!!!!!!!

Vem vågar bli gammal???

Jag, liksom många andra skänker några kronor varje månad till människor som behöver pengarna bättre. Man vill göra skillnad, göra livet något bättre för iallafall ett par utsatta människor vars liv är under all kritik. Vad man inte vet att samma grej händer i vårt eget land. Personer vars livs kvalite är under vad som kan kallas mänskligt. Skillnaden är att denna gång är det föräldrar och släktingar till vanliga svenskar som du och jag.

Vi snackar alltså om de personer som byggt upp vårt samhälle. Människor som drog upp Sverige till det i-land det blev.
Hur tackar vi dessa människor som under sitt liv bidragit till svensk välfärd? Statestiken talar sitt tydliga språk. 15 glömda, 2 döda. Och detta är bara de fall ab skriver om i denna artikel. Dom extrema fallen, Hur många smågrejen har inte hänt bara dom senaste åren?
Har en del släktingar och vänner som jobbar eller jobbat inom älderomsorgen. Bara maten, ska man efter att ha givit säg.. 50-60 år av sitt liv åt att jobba för sitt land få leva på 3 pannkakor eller en skål gröt till kvällsmat?
Dom äldre är förmodligen en av de lättare områdena att spara in pengar på. Liksom i skolan är det helt andra regler som gäller där. Nåt bland det värsta jag har hört var när min gamla hemkommun hade förslag på att spara in på dom äldres blöjor!! Man skulle alltså säga åt sina boende att ni får bara t.ex. 2 blöjor om dagen eftersom det kostar för mycket.
Nåt stinker inom älderomsorgen. Och det är inte gamla blöjor!!

Vem vågar bli gammal???



peace out!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Är tränare inom damfotboll sämre?

Andreé Jeglertz, guldtränaren i Umeå har får inga erbjudande från allsvenska klubbar inom herrfotbollen.
Vad kan då detta bero på? Borde väl ligga något i att allsvenska klubbar inte riktigt vågar plocka in en tränare från damfotbollen. Skillnaderna är ju enorma mellan herr och damfotboll även om svensk damfotboll ligger i världsklass.
Och även om många av världens bästa damfotbollsspelare lirar i de svenska toppklubbarna vilket resulterar i att det möjligen är en av de mest ojämna ligorna jag känner till så borde det väl inte påverka tränarna? Fotboll är fotboll. Eller?

Min bild av damfotboll grundas i stor del på målvakterna. Man dömer en målvakt efter deras tabbar snarare än räddningar. Som Isaksson sa efter att ha släppt in 8 mål i man city under en match sa han något i stil med att en målvakt kan göra en bra match även om han släpper in många mål. Men oavsett hur många räddnigar av högklass en målvakt gör i en match, gör man ett par tabbar som resulterar i mål är det dom man minns. Och eftersom svensk damfotboll tillhör toppklass bör ju därför även målvakterna tillhöra dom bästa. Och helt ärligt undrar man ofta vad fan dom håller på med..
Finns säkert många som inte håller med mig, och inget ont om damfotboll, men den som inte ser enorma skillnader mellan dam och herrfotboll förstår jag mig inte på...

Skitsamma, i våra nordiska grannländer händer det tydligen ganksa ofta att tränare skiftar mellan dam och herrfotboll. Och egentligen är fotbollen i teorin samma grej oavsett vem som spelar. Tränaren kan inte styra spelarna varje steg dom tar, men taktik, försnack matchcoaching osv borde väl vara samma grej inom herr som damfotboll. Eller??

Svenska hjältar

Sveriges hjälte, Anders Norrman. Har inte riktigt följt hela grejen men är ett bra initiativ får man säga. Vardags hjältar bör uppmärksammas mer än dom gör. Stark jobbat av en 15 åring att plocka ner en påtänd inbrottstjuv inget snack om saken!! Underlättade ifs att han var sverige elit i judo.. Man snackar om att folk ska visa civilkurage osv. Men i många fall kan det väl bero på att man själv inte vill råka illa ut.. En kille som är bland de bästa i sin årskull i judo kan ju genom sina grepp osv plocka ner en snubbe. Men kan man inte judo har man kankse inte så mkt att sätta emot nån som är bra mkt större än en själv.. Man gör matematiken och sätter sin egen säkerhet framför nåt annat.. så fungerar människan, ( i de flesta fall)
Finns åtaliga fall där personer som säger ifrån själva t.o.m dör pga att dom just säger ifrån.. Idagens samhälle med knivar, pistoler och noll respekt för mänskligt liv är det heller inte så konstigt... Va ju bara några år sen nån kille blev ihjäl slagen efter att han påpekat för några grabbar att en port inte var detsamma som pissoar...

Hela samhället har ju förändrats. Minns en arbetskamrat som va väl runda slängor 55-60 bast med vem jag hade en diskussion med angående just detta. Jag berättade hur det ofta funkar på stan en lördag natt idagens samhälle. Stöter du i fel människa eller bara är på fel plats vid fel tillfälle åker du på stryk. Ofta är det inte på jämställda villkor heller..
Hon kontrade då med hur hennes ungdom gick till. Man drog ut på nåt uteställe, folk drack o dansade under allmänt trevliga, fredliga former. Var det två snubbar som kände att dom hade något emot varandra som skulle lösas under fysiska former gick man ut. Man mot man gjorde man upp med knytnävarna. Snart stod en som vinnare och så var det löst. Riktigt så går det ju inte till idag...
Pallade man inte gå hem från krogen kunde man utan problem lägga sig på en parkbänk o sova ruset av sig. Morgonen efter vakna man på samma plats, möjligen med lite huvudvärk efter gårdagens bravader och knalla hem. Idagens läge kan man vara glad om man vaknar över huvudtaget om man skulle lägga sig på fel bänk. Beror ju klart på var i landet man befinner sig osv osv men på många ställen är det ju faktiskt så... Räcker att gå på fel ställe på fel tid..
Inte allt för länge sen några grabbar skulle gå över en bro nånstans i vårt avlånga land. Mötte ett större gäng som fick för sig att slå ner grabbarna man mötte. Fick sen även för sig att slänga en av grabbar från bron.. Varför vet dom förmodligen inte själva... Men där och då kändes det som en bra ide av någon anledning...
Och när samhället ser ut så är det heller inte så konstigt att folk inte vågar ingripa när 5 snubbar står o hoppar på nån stackare.

Mer undervisning i skolan i rent självförsvar? Unga lär sig kunna försvara sig, men samtidigt kan det användas i motsatt syfte om det inte är väldigt kontrollerade självförsvars tekniker. Men att unga iaf lär sig blocka slag, tjejer lär sig agera hur man kan ta sig ur en våldtäcks situation osv är kankse ingen dum ide???
Tar inte bort det ofta oprovocerade våldet från våra gator... Men vad som kan göras för att minska det borde väl göras???


peace out!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Filmtips, Adams äpplen, 4/5.

"Ivan tycker att hans viktigaste uppgift som präst är att stödja sina medmänniskor. Inte minst de som har hamnat i svårigheter. Nynazisten Adam blir mottagen med öppna armar i Ivans världsfrånvända kollektiv, som består av den alkoholiserade kleptomanen och före detta tennisstjärnan Gunnar, sentimentala Sarah och den hämndlystna bensinstationsrånaren Khalid.
Men prästen Ivan har själv en tämligen vag verklighetsförankring, och det dröjer inte länge förrän det blir oro i paradiset och avslöjandena och örfilarna hänger i luften." Beskrivning hämtad från cdon.com

Dansk humor är underbar. Brutal och rå vilket ständigt visas i scener under denna filmen. Men hela tiden med glimten i ögat och med stor ironi och sarkasm. Mads Mikkelsen i en annorlunda roll än vad man är van att se han i och som vanligt är han briljant!! Samtliga skådespelare gör en bra insats och många scener är riktigt bra gjorde med ljussättning, kamerateknik osv..
Samtidigt som det är stor humor är det också samhällskritik mot kyrkan och prästers trångsynhet och tunneltänkande man driver starkt med.
En tragisk men samtidigt varm film om hur människor kan förändras i sina starka åsikter och inställning till livet. Attityder sätts på sin spets och filmen tar vändningar man inte hade kunnat förvänta sig. Man vet aldrig vad som händer häräst i denna underbara film som rekomenderas varmt och bör inte ses med några seriösa förväntningar utan skottskadade husdjur eller mobbing.

En fyra får denna härligt sjuka film från Danmark som tyvärr inte har någon svensk motsvarighet vad jag kan komma på..

Nyhetstorka... eller???

Inlägg 100 resulterar i en genomgång på aftonbladet över vad som hänt i helgen... Inte den mest händelserika helgen i historien men va fan...
Väder, pirater och otrohet är väl alltid klassiska samtalsämnen???

Snöstorm över hela Sverige mer eller mindre.. Här i Linköping är vi iaf än så länge fria från denna hemska upplevelse. Mer eller mindre hela vägen ner till Kalmar var det mer eller mindre snö längs rälsen. Snacka med en tjejkompis som var uppe i sthlm under helgen som snacka om typ samma grej åt det hållet. Varje vinter kommer man fram till samma fråga... Hur fan kunde vi bosätta oss här uppe?? Iallafall när man snackar vinter.. Borde köra en tillfällig maldiverna.. Flytta Sverige vinterhalvåret söderut.. Typ utbytesstudenter fast man tar det steget längre... Utbytesländer. Vi får värme, nåt land i söder får uppleva Sverige, snö, dalahästar, köttbullar osv.. Ombyte förnöjer!!

Piraterna rövar vidare utanför Somalia. Höjs allt mer röster om kraftag mot piraterna och striderna är snart på gång på allvar när islamister i landet drar mot kusten o fartyget. Tycker det är lite mysko att oljebolag med så enorma resurser inte kan skydda sig bättre mot sånt.. Vet inte exakt hur dessa kapningar går till.. Men känns väl inte som att dessa pirater har de största tillgångarna.. Såg nån bild av några pirater som i en roddbåt (!) paddla ut mot en gigantisk tanker.. Så mkt folk som går under för de svarta guldet.. Krig osv osv... Borde inte dessa giriga företag inte bara kunna anställa lite vakter eller liknande som har i uppdrag att skydda båtarna?? Tror inte det skulle bli nån gigantisk nyhet i världen om dom skulle slå ut några pirater direkt.. Är ju inte nåt som kommit på tapeten bara nu heller vad man har läst.... Men men..  Finns väl nån bra anledning för det oxå..

Inte bara företag och myndigheter övervakar sina anställda.. Även privatpersoner övervakar sina nära o kära. Det är inga problem att med dagens teknik hålla koll på vad ens närmaste har för sig. Möjligheterna är nära på oändliga åt alla håll nuförtiden. Det som en använder för att hitta på fuffens övervakar den andra för att sen avslöja den första.
Tiden med ärligt förtroende är förbi??? Visserligen är det bra att otrogna äkta hälfter osv avslöjas, men vad hände med hela lita på varandra grejen?? Att i ett förhållande gå bakom ryggen på den man påstår sig älska genom att vara otrogen är riktigt illa... Men att samtidigt gå bakom ryggen på den man påstår sig älska och övervaka varenda steg är inte långt från glocalnet lågt heller.. Som  tjejen i artiklen erfarde blev det snarare en otrogen roll att leva upp till. Och maken fick så vad han ville. Hon va otrogen och han fick veta det. Åt vilket håll den än lutar känns det inte som något förhållande att bygga på..
Sånt e livet på en pinne!!!



peace out!!!!!!!!!!

Kontrakt för svenska normer

Detta är väl egentligen något man har gått o väntat på. SD går ständigt framåt i mätningar. Senaste jag hörde var dom lika stora som KD på 4,2% eller vad det nu va... En stor orsak till att SD får mer och mer röster tror jag beror mkt på att övriga partier inte vågar ta tag i frågan riktigt... Se t.ex. när folkpartiet ville införa språktest, steg x-antal procent omedelbart.
Men just detta förslag låter lite tveksamt i mina öron..

Visst finns det stora skillnader mellan många av de kulturer som finns i Sverige idag.
Såg t.ex. ett program från en skola (i Rosengård om jag inte minns fel). Man hade där mkt problem med omotiverade ungdomar med invandrarbakgrund och skolans personal hade egentligen inte något direkt att sätta emot.
Efter undersökningar gjorda av journalisterna kom de fram till problemet. Eleverna var vana vid fysisk bestraffning hemifrån. Något som visserligen förekommer i svenska familjer också. Men i detta fallet var det alltså att elever som ställde till med problem i skolan och skulle "bestraffas" av lärare osv,  var vana vid helt andra metoder än kvarsittning och utskällningar. Är man van vid örfilar osv. tar inte ett allvarligt snack med rektorn särskilt hårt. Det skapades en ond cirkel genom att lärarnas metoder inte bet på eleverna, vilket resulterade i att lärarna tog till sista kortet och ringde hem till föräldrarna.
Föräldrarna blev upprörda och bestraffade eleverna som man brukade. T.ex. genom en örfil, eleverna samlar på sig ilska och negativ energi som man sen tar med och ut i skolan. Nya problem, lärarnas åtgärder fungerar inte, ringer hem till föräldrar som bestraffar och så går det runt så.. Problemet är mer komplext än så men i stora drag var det där problemet låg.

Att genom detta kontrakt som ska tecknas ska alltså olikheter inom olika kulturer minskas. Men nästa fråga är väl då vilka svenska normer som ska ingå i detta kontrakt och hur dessa ska kontrolleras. Skillnader mellan kulturer är enom, men även inom varje kultur är skillnaderna stora. En norrlänning och en skåning är inte helt lika enbart pga att de är svenskar. Ska svenskar också skriva på detta kontrakt och efterleva den "svenska normen"?
Och hur lätt är det då för en nyanländ familj i t.ex. Rosengård att anpassa sig efter den svenska normen när det inte finns några svenskar eller svenska normer i ens omgivning att anpassa sig till???

Jag har förståelse för tanken bakom hela grejen och att partier gör något åt invandrarfrågan tycker jag är jättebra och banne mig på tiden!! Ett parti som SD ska inte finnas, det har skapats genom övriga partiers ingnorans av frågan. Och det är en jättesvår fråga!!! Anpassning från båda håll behövs absolut!! Personer som kommer till Sverige måste såklart anpassa sig efter livet i Sverige och delvis ta sig an vår kultur osv. utan att överge sin egen. Men de måste även få möjlighet att kunna göra detta på ett vettigt sätt. Krav och möjligheter hand i hand!!

Som sagt en mycket svår fråga. Jag vet inte det optimala svaret, men jag tror inte detta är det.




peace out!!!!!!!!!!!!!!!

Kalmar by helg!!

Drog söderut mot guldstaden för o hänga lite med nästan komplett familj. Mötte upp en klasskompis som skulle med samma tåg fredag eftermiddag. Snubben pendlar från vimmerby!! Har gjort så sen vi började i augusti... Fattar inte hur man pallar... Skulle åka med goa gamla kustpilen. Nostalgi tänkte jag... Icke sa nicke, enligt min klasskamrat hände det ganksa ofta att dom ersatte vanliga kustpilen tågen med gamla vanliga pendlar tåg.. En vagn a la spårvagn ungefär...
Och mkt riktigt.. även denna dag var det problem med vanliga tåget och en antik spårvagn kom rullande. Problemet var att det var mer folk som skulle åka med än vad den gamla vagnen hade platser till. Så resultat blev att en hel del fick spendera resan på stående fot.. Själv fick jag sittplats, är lite djungelns lag som gäller märker man när ett tåg närmar sig perrongen. Speciellt när folk inser att dom som kommer på sist förmodligen får stå.  Under min vfu tid då man vänta på tåg varje dag i två veckor lärde man sig lista ut var man skulle stå för att komma framför en dörr så med lite framförhållning är det inga problem!! Hur som helst.. tredje tåg företaget jag åkt med under min tid som student och tredje företaget som inte håller vad man lovar... Jag älskar verkligen att åka tåg!!! not.....

Kom fram till smålands stolthet efter ganksa precis 3 timmars rullande genom skog o mark. Möttes upp av kära syster och hälften. En kort rundtur genom Kalmars innerstad resulterade i en kopp kaffe, det fettigaste winerbrödet i Småland och kortare genomgång av senaste tidens äventyr i Linköping kontra Kalmar. Kortare besök på systemet, apoteket och netto och det första intrycket av Kalmar var avklarat!!
Tog oss ut till deras härliga lägenhet och väntade in mamms, papps och lillbror som var på väg från västkusten.  Va härligt att få träffa allihop igen. Va ett tag sen sist!!

Helgen bestod sen av en härlig blandning av shopping, historia och härlig sällskap. Regalskeppet Kronan, en gigantisk jävla båt som fått allt för lite uppmärksamhet i skuggan av (i jämförelse) lilla Vasa. Mkt intresant, så har du vägarna förbi Kalmar och har nån timme att slå ihjäl rekomenderas en tripp på museet där varmt!! I övrigt en trevlig stad. Massa gamla fina hus och många små gator med diverse affärer osv. Får nog bli fler besök där. Stadens stolthet samt pinsamma punkt är ju fotbollen. Rent utsagt pinsamt att Sveriges (enligt tabellen) bästa fotbollslag har en sån arena... Trist.. Men är väl bättring på gång även på den punkten..

Kort o gott en riktigt trevlig helg med underbart sällskap. Skönt att komma bort från hela pluggar grejen en sväng och träffa goa människor som man inte sett på ett tag... Tackar inblandade!! Ses snart igen!!



peace out!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Yngsta medlemmen i 10,000 m klubben nånsin!!!

ja, okej... kankse inte godkänd medlem men ändå... åt den riktningen iaf!!
fantstisk tajming, var oklart hur långt gången kvinnan i fråga var, men känns ändå som det måste varit ganksa långt... låter väl inte som smartaste draget att dra ut o flyga i det läget hon befann sig i...
fantstisk tur iaf att allt gick bra och att det fanns läkare och sköteskor ombord. 2 av varje t.o.m....

Ser framför mig passagerarna som tacksamt konstaterar att det inte är några småbarn med på resan som skriker och gnäller från start till landning. Men tji fick dom!! Dom räkna inte med den här svenskan!! En flygresa är inte komplett utan ett skrikande barn och nån får offra sig för den fullständiga flygupplevelsen!!!

Det som är mest otrolig med denna storyn måste ändå vara att ett finnair plan kunde göra plats för en förlossning!!!
Min om än knappa erfarenhet av finnair är snarare en liknelse med en gammal buss där man sitter som packade sillar. Sträcka på benen?? Vad är nyttan med det?? Sitter du tillräckligt ihopklämd i ett gäng timmar så tappar du förr eller senare känslen och hela problemet är över!!!

Hur som helst.. En historia som slutade lyckligt tack o lov och ungen lär väl få leva med att höra fyndiga kommentarer som "du kom som en sänd från ovan", "så nära född ängel man kan komma" och "du kan väl inte vara flygrädd!! har du ju gjort sen vaggan!!!" Men det får det väl vara värt....


Precis halvsett mig igenom fantastic four... visst, serie film osv osv är alltid trevligt!! men frågan dyker ändå upp i huvet...
Vi har typ världens just nu snyggaste tjej som skådis... JA, vi gör henne osynlig!!!!!
Men men... ska det va så ska det va..
Imorrn är det lite redovisning i skolan och sen bär det av söderut till Kalmar. Se hur syrran och hennes kille har kommit till rätta i fotbollsstaden. Möter upp nästan resten av familjen oxå så blir en lite spontan familjehelg!!! Trevligt trevligt!!!
ha d bra!!!!


peace out!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Bredband, Idol, palm och porrfilm...

En artikel om Torbjörn som inte kan använda sitt bredband när det är kasst väder?!?!?
Teknikens underbara värld vi lever i. Känns som ett galet i-landsproblem i jämförelse med annat som händer i världen.. Men visst är det irriterande.. Hemma i södern hade vi säkert nåt liknande problem.. Det la bara av plötsligt av någon anledning, då fick man starta om hela alltet och hoppas på att det funka igen... Tekniken går ständigt frammåt, men kvaliten hänger inte riktigt med... Hellre lite mer långsamt bredband som funkar alltid än ett snabbt som bara funkar när det är sol och då man egentligen borde vara utomhus.... Känns som det finns liknande problem inom dom flesta teknikprylar.. T.ex. mobiltelefoner.. Dom kan pressa in hur jävla mkt som helst i dom.. Men att få iaf 90% att funka som dom ska från början till slut verkar vara ett omöjligt problem...

Idol måste va det enda programmet så får mindre tittare ju längre säsongen går.. Har inga siffror på detta men det känns som att det inte är helt omöjligt... Hela iden känns död.. Hur många säsonger är man uppe i??? Alldeles för många iaf..
Och det känns som att alla tittar första rundan, kankse ser nån man känner igen och hur mkt folk ändå gnäller på att juryn är elak vill man ändå se det. Och är inte juryn elaka för dom gnäll för att dom är för snälla.... Inte lätt och va tv tittare i Sverige..
Jag tycker man borde göra ett utbyte av många tv program i dagens läge.. Dra in alla halvdana framkrampande tävlingsprogram och kör gamla klassiker som funkar. Ge tillbaka typ... fångarna på fortet.. det kommer mera..... sikta mot stjärnorna... stadskampen osv...
Man har börjat köra lite klassiker typ robinsson och snacka om nyheter. Intresset för robinsson är ju enormt med hur mkt folk som helst som söker deltagarplatserna. Snacka om nyheter är en dålig uppdaterad variant.. I just snacka om  nyheter läggs det ifs ganksa storvikt vid att nyheterna man snackar om är hyfsat aktuella.. Men annars är ju lite gamla klassiker som repriser aldrig fel.. Varför inte en serie som tar en tillbaka till gammal kvalitativ underhållnig?? Plocka ut det bästa av dom största programmen..
T.ex. Parlamentet hade ju mått bra av blanda med lite gamla avsnitt där det var rikigt humor och inte bara sex skämt och personangrepp i varannan mening...
Kan ju hoppas att SVT tar sitt förnuft till fånga och låter Richard Palm vara kvar där han hör hemma. Oddsen talar iaf för honom.. Folk säger ifrån och stöttar Palm. Och självklart vill vi ha Richard kvar!!! Fan ska han göra på nattskiftet???
Denna underbara människa som försätter sig i lite pinsamma situationer titt som tätt. Behövs lite humor även inom nyheterna!!!

Det bästa sponsoravtalet nånsin har FC Köpenhamn fixat enligt danska tidningar. Visseligen lär det inte vara sant o dementeras av spelare, men det känns som att är det nånstans det ska hända så är det i Danmark. Ett porrföretag som sponsrar laget och ger spelarna två filmer vid vinst för god arbetsinsats. Hade väl varit nåt att locka spelare till klubben med!! Kankse borde vara mer sånt inom fotbollen.. inte bara massa pengar utan mer faktiska saker.. Känns på nåt sätt att, ja kankse inte en porrfilm, men typ samla ihop till en bil eller nåt kan locka ur vissa spelare att göra det där lilla extra.. Kan liknas vid småkids som säljer jultidningar.. Ju bättre du gör det, ju bättre belönad blir du!!!!



peace out!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

King of kings

Efter att ha glidit runt på youtube och spanat in fotboll kom jag så fram till den största av dom alla. Jag kände då att jag var tvungen att beskriva storheten och hylla den största spelare svensk fotboll har skådat. Finns många olika favoriter beroende på vem man frågar om titlen bästa fotbollsspelare i svensk fotbollshistoria. Visst, T.ex Zlatan är förmodligen den mest begåvade individuella spelaren, Men i spelförståelse, lagarbete, vilja, intelligens och stark betydelse för sitt lag finns det bara en.. Finns säkert många som inte håller med mig, men detta är min åsikt.
Henrik Larsson  är kung i min värld!!!

Karriären började som för många andra lyckade fotbollsspelare i Högaborg där han snart upptäcktes och snart rekryterades till Helsingborgs IF. Dåvarande division ett laget satsade hårt för att återkomma in i finrummet, allsvenskan. Och en stor hjälp till att man lyckades var just Henrik Larsson som i näst högsta divisionen gjorde 34 mål på 31 matcher. En säsong i allsvenskan och proffslivet började. Följande åren i Feyenoord var ingen succe dock. Snittade ett mål var fjärde match och en återkomst till Helsingborg var inte långt borta. Men i sista stund kom skottska Celtic in i matchen och värvade anfallaren.
Nu följde en succe som gjorde Henrik Larsson, i Celtic även kallad God och King of kings, till en av de mest älskade spelarna i Celtics historia. 7 säsonger, flertalet titlar med det skotska laget och bl.a. guldskon säsongen 2001 för bästa målskytt i Europa under säsongen. Det var förövrigt samma år han hann med ett otäckt benbrott, och vissa menade att karriären var över vilket det finns många andra exempel på. Men Henrik Larsson besitter en viss förmåga att ständigt ta sig tillbaka från skador och detta oftast på rekordtid. Det var inte första eller sista gången Henrik Larsson skulle skada sig rejält för att komma tillbaka minst lika stark inom kortare tid än någon kunnat ana!!!
Henrik Larsson är om möjligt större i Celtic och Glasgow än han är i hemstaden Helsingborg.
En personlig anekdot är när jag under en semester i Thailand började prata fotboll och Henrik Larsson med en skotte som var just Celtic fan. Han var minst lika förtjust i denna fantastiska fotbollsspelare som jag och han planerade som många andra celtic fans att ta sig till Helsingborg för att se honom lira. Något som är förekommande på Olympia och även på andra arenor där Larsson spelat. Där Larsson spelar kan man även se Celtic fans som är där för att hylla honom och hans insatser för klubben.

Efter EM 2004 skrev Henrik Larsson på för Barcelona. I Barcelona gick han oxå på en otäck skada som han även denna gång repa sig från snabbt. Efter 2 års spel med storklubben (som ville behålla honom) hade Henrik vunnit spanska ligan med sina lagkamrater, men är bäst ihågkommen för sin insats i Champions League finalen mot Arsenal 2006. Inbytt i halvlek och låg bakom dom båda målen som gjorde Barcelona till mästare. Efter matchen hyllades han av fans och spelare som den matchhjälte han blev!!

Återkomsten till Helsingborg och allsvenskan räknas som den största hemvändningen någonsin i svensk fotboll. Efter 12 långa år var han tillbaka på Olympia i den röd/blå dressen och mottagandet var minst sagt magiskt!! Tyvärr gick matchen mindre bra, men det spelar mindre roll!! Den största av dom alla var tillbaka.
Efter en säsong där han vann allsvenska poäng ligan blev han utlånad till nästa storklubb, nämligen Manchester United. United led av många skador och den perfekta ersättare i Sir Alex ögon var Henrik Larsson. Och han gjorde det ganska bra där med... Första målet kom i debutmatchen mot aston villa efter 55 minuter. Och utökade även prisskåpet med premier league vinst.
Hyllad av profiler som Sir Alex (som ville värva honom redan när han spelade i Celtic), Wayne Rooney m.fl. Även United ville behålla Henrik, men Henrik som hade kontrakt med Helsingborg återvända återigen till sundets pärla och har sen dess lirat för Helsingborg.

I landslaget har Larsson haft en stabil startplats i många år. Han var med redan -94 och tog vm brons i USA och bjöd även där bl.a. på ett läcker mål mot Rumänien.. Har tackat nej flertalet gånger men har också gjort comeback efter att landslagsledare och stora delar av svenska folket velat ha med honom igen. Och har också bjudit svenska folket på många lyckliga ögonblick och härliga mål. Dessutom har han spelat i 6(!) landslags slutspel vilket han är ganksa ensam om!!

Han har blivit tilldelad guldbollen vid två tillfällen, Victoriaspendiatet, diverse utmärkelser i Helsingborg och Skåne, Konungens medalj av 8 storleken och tidernas guldboll då han blev framröstad av svenska folket till Sveriges bästa fotbollsspelare genom tiderna.

Årets allsvenskan är över, Henrik Larsson vann återigen poäng ligan och det återstår att se om allsvenskan får behålla sin största profil. Det går envisa rykten om att Henrik Larsson kommer försvinna utomlands. I så fall förmodligen tillbaka till Feyenoord som är enda klubben han inte riktigt lyckas i. Där spelar även nära vänner Gio van Bronckhorst som gärna ser Henke i klubben. Lär blivit några kommentarer angående framtiden i samband med gårdagens landskamp i Holland och nu åker dom båda vännerna på gemensam semester med sina familjer till Dubai där Henrik ska avgöra sin kommande fotbollskarriär.

Självklart hoppas jag innerligt att Henke fortsätter i HIF men oavsett vilken klubb eller sport han spelar kommer han vara älskad och hyllad.
Henrik Larsson är och förblir kung i min värld!!!


peace out!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

3-1

Jaha.. sista landskampen över...
Vad fick Lagerbäck så ut av denna träningsmatch där han matchade ovanligt mkt färska unga spelare???
En svårspelad kamp mot ett Holland som var mer eller mindre överlägsna långa stunder av matchen... Första halvlek är väl egentligen bara att glömma.. Bakåtpressade och mittmittfältet fick lägga mesta av sin tid i försvararnas knä i kämpande mot offensiva, snabba och passningsglada holländare.
Henrik Larsson och Marcus Berg fick inte mkt gjort framåt och märktes att dom inte kom helt överens om positioner osv. Sprang ihop sig några gånger... I andra halvlek när Rosenberg fick de inte heller så värst mkt gjort.. Otacksamma roller för de båda anfallarna då man ju som anfallare är beroende av övriga laget som matar långbollar vilket båda spelarna vill ha.. Men funka inte riktigt... Hade varit intessant att se Henke i Rosenbergs plats andra halvlek som kan skapa lite mer eget i jämförelse med Rosenberg vilket hade gynnat Berg...

Rasmus Lindgren tycker jag gör fullt godkännd insats. Hade det svårt första halvlek brevid Daniel Andersson.. Inte helt lätt att spela defensiv mittfältare brevid sidleds-danne och blev för defensivt tänkande... Tyvärr är det väl så att i brist på alternativ får man sätta in D. Andersson brevid Lindgren för att hjälpa honom att framförallt säkra bakåt...
Klar förbättring i andra när Kim Källström ersatte och var bästa svensk på plan. Krönte även sin insats med ett mål, med fel fot.. Lindgren fick mer spelyta och klarare roll vilket gjorde att även han spelade bättre enligt mitt tycke.

Mitt försvaret funka ändå bra tycker jag... Offsidefällorna funka (för det mesta iaf). Granqvist gjorde hyfsad insats den stunden han fick lira.. Lite ofokuserad på 3-1 målet vilket var ganksa onödigt.. Petter Hansson krigar a la vikingastajl som vanligt och Majstorovic är säker, gillar han bara mer och mer!!

Längs kanterna tycker jag Chippen gjorde det bäst. Visar att han håller helt okej än, trots skador och nerbytet(?) till arabien.. Hade hoppats mer på framförallt Holmen som gjorde en riktigt bra match i senaste landskampen, men hade det svårare idag vilket ifs resten av laget också hade...

Kan väl slutligen konstatera att framtiden ändå ser ganksa ljus ut för svensk landslagsfotboll.. Ingen av kommande ersättarna presterada så man hoppar jämfota av lycka men ändå en helt okej debut för dom flesta och viktig erfarenhet. Man mötte ett bättre lag helt enkelt, men långa stunder av andra halvlek bådar gott för framtiden!!

Slutligen måste jag dra ner betyget på nya landslagsdräkterna... Är ingen modeexpert som följer vilka färger som gäller men helt ärligt fick jag känslan av träningsställ eller nåt liknande av dagens tröjor....



peace out!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

The Boss, 4th of July

Lördag, klockan är 11 och jag känner mig inte särskilt sugen på att jobba. Men någon måste hålla landet i rullning som jag brukar säga så var bara att innfinna sig och göra sin plikt. Huvudet tungt och dunkande, kroppen matt och slö. Fanns inte mycket ork till varken fysisk eller psykisk anstängning. Bakis tänker du??? Svaret är nej.

Så, vad berodde då detta eländiga tillstånd på??
Värmen?? Mycket möjligt. Sömnbrist?? Absolut.
Alkohol???? Icke!!
En total urladdning på Ullevi med 58000 galningar och en Boss??? Ja för fan!!!

Det är en speciell känsla när man sitter på en stol, omringad av tusentals personer som, precis som jag, enbart känner en promille av folket där. Människor som jag aldrig träffat och förmodligen inte gör igen. Pojkar och flickor i alla åldrar som jag aldrig skulle träffat i vanliga livet. Olika bakgrunder och helt skilda liv. Men, på ett ögonblick förändras allting. Från att enbart vara ett stort myller av ensamma individer förenas hela arenan till en enda stor massa.
The Boss äntrar scenen, säger med ett leende "heij goteburg, haur maar vie" på sin knackiga engelsksvenska och hela stadion välkomnar honom och E Street Band med öppna armar. Han önskar oss en god 4 juli och räknar in...

Finns nog inga ord som kan beskriva det kommande ögonblicket. Första trumslaget, de första tonerna och jag har aldrig varit så nära att söka amerikanskt medborgarskap i hela mitt liv. I min iver att dra upp telefonen för att föreviga detta ögonblick inser jag plötsligt att jag inte kan hålla mobilen med bara en hand.
Jag darrar helt enkelt för mycket.
Born in the USA, 4th of July, Ullevi. Ord är överflödiga....
En direkt övergång till Radio Nowhere följt av Out in the street. Vilken öppning!! En kvart in i konserten är man helt mållös..
Han har hela publiken, bandet, (säkert vädret också som var perfekt) i sin hand. Full kontroll och enormt självförtroende. Men ändå känns Springsteen så jordnära och mänsklig. Flörtar vilt med publiken, skratt och leende mellan han och övriga bandmedlemmar är ständigt förekommande. Han eldar på publiken när det behövs och tystar ner den när det är lugnare perioder av konserten. T.ex. 4th of July, Asbury Park (Sandy) som var fullständigt magisk.
Clarence Clemons är coolare än cool, Little Steven är alltid lika skön och Max trummar som en galning. Trots tre timmars bankande ser han lika oberörd ut första som sista slag.

Kan villigt erkänna att det fanns låtar som jag inte kände igen. Men det gjorde absolut ingenting. Hade inte spelat någon större roll. Om han så hade spelat blinka lilla stjärna hade 58000 människor lyssnat trollbundna. Men nu blev det inte så. Det närmsta blinka lilla stjärna under denna kväll var det något orginella musikvalet till själva inkomsten på scen. Kvällen förgylldes istället av idel fängslande låtar av den största artisten jag sett.
*Independence Day, ett annat 4th of July låtval. Helt underbar.
*Prove it all night, fantastisk gitarr duell mellan Springsteen och Little Steven.
*Because the night, Nils Lofgren visar vilken magi han kan skapa med en gitarr samtidgt som han bjuder på ett vilt dansnummer.
*Badlands, ja..... va ska man säga... grym låt med kanske världens bästa trummis.
Extranummer innehöll bl.a.
*Hungry heart, allsång utöver det vanliga. Anders Lundin släng dig i väggen.
*Seven nights to rock, riktig röjarlåt jag otroligt nog har missat totalt innan denna kväll.
*Born to run, nu kan jag dö lyckligt.

Bruce Springsteen är en av få kvarvarande artister som lockar alla musiklyssnare i alla åldrar. Som en krönikör på en känd tidning skrev: Publiken som var med och hoppade sönder Ullevi -85 är tillbaka. Och denna gång har de sina barn med sig. Visst var medelåldern högre än på många andra konserter. Men många yngre hade också letat sig till Ullevi denna kväll. Och vad gör egentligen ålder när en artist som Bruce Springsteen står på scen? När The Boss spelar är alla som barn på nytt!!!

Tack kära far som hängde med till Götet, tack publiken som gav en underbar stämning och tack Bruce o co för en total upplevelse jag kommer minnas resten av livet!!!



peace out!!!!!!!!!!!

Den nya generationens landskamp

Dags för träningslandskamp. Lagerbäck lovade att ge lite yngre mindre erfarna spelare chansen att få lira. Visst hade det varit skoj med fler unga från start men känns ändå som hysad balans mellan nya och gamla lirare. T.ex. Marcus Berg och Rasmus Lindgren får förtroende från start och ska bli spännande att se dom.
Det är väl ändå dom plaser som ska ersättas inom en snar framtid... Linderoth vet man inte riktigt var han ligger till med form och framtid.. rykas att han är på väg hem mot Sverige o varva ner i Elfsborg en sväng.. Daniel Andersson är heller ingen favorit från min sida så ser gärna Källström/Lindgren på mitten nån gång under matchen,
Henrik Larsson den kryptiska rackarn säger inget om fratiden, man vet verkligen aldrig var man har honom.. Länge har det lutat åt en fortsättning i HIF, vilket jag innerligen hoppas, men nu när folk börja ta det för givet att han ska fortsätta förvånader det mig inte om han parkerar hos Högaborg ist och skönlirar med dom nästa säsong... Rubrikernas man, varje sig han villd et eller inte. Hur som helst är han ju helt otrolig spelare och Lagerbäck vill säkert ha kvar han i landslaget några år till.. Tillsammans med Alexandersson, Allbäck och Lucic. Men det är dags sen länge att släppa fram yngre förmågor... Berg har gjort det riktigt bra senaste tiden och Rosenberg är också ett spännande namn.

Chippen på kanten, och får väl se hur det går där... Han är ett ganksa typiskt exempel på vad Lagerbäck taktik genererar. När han var på topp och folket ville se han ordinarie i landslaget fick han inte lira. Nu när han är mer eller mindre ordinarie i Lagerbäcks ögon är karriären minst sagt på väg utför och lattjar runt i arabien och tjänar storkovan.

Är faktiskt ovanligt förväntansfull inför denna matchen, förmodligen mest pga Lagerbäcks löfte. Lagom blandning av gammalt och nytt, visserligen mkt beroende på att en del spelare är borta pga skada eller lovad vila. Men känns som en stabil början att öppna matchen med för att sen i halvlek kasta in lite nytt blod. Helst börja redan i paus och inte sista tio minuteran som annars brukar vara fallet... Rosenberg... Stoor... och som HIFare ser jag gärna Granqvist en sväng som gjort mkt bra ifrån sig senaste tiden... Stora lovord från tränare och gjorde ett hyfsat mål för en tid sen.. Driver från egen planhalva genom motståndarlaget och avslutar med ett säkert skott i mål. Rör sig ifs som en skottskadad älg men han gör det bra!!

20,45 gäller det!!
Heja Sverige!!!!!!!!!!



peace out!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Filmtips, This is England. 4/5

"This is England är ett dagsaktuellt tidsdokument som med djupt varm underton berättar en historia om en ung outsider på väg att hitta sig själv. Filmen utspelar sig i 80-talets England när järnladyn Margaret Thatcher är i färd med att skicka fler soldater till Falklandskriget och nationalistiska krafter får fotfäste hos en arbetarklass utan arbete. Detta är också tiden när Ska och Oi-punk-kulturens gängbildningar snart blir uppdelade i musikfanatiker vs. rasister. Mittemellan hamnar den 12-årige huvudkaraktären Shaun, spelad av en superb Thomas Turgoose, som finner gemenskap i uniformen och brödraskapet som skinnhuvudena erbjuder." Beskrivning från CDON.com

En film från 2006, men har du inte sett den bör du göra detta.
Stundtals oerhört stark och skakande. En blandning mellan djup vänskap, humor, kärlek, våld, rasism och viljan att tillhöra en grupp. Man följer Shaun, spelad av Thomas Turgoose som gör en underbar insats och filmen är även tillägnad hans mamma som dog 2005. Shaun som har förlorat sin pappa har det tufft i skolan, utan vänner och blir ofta provocerad och mobbad. Men finner en vän och ny manlig förebild i Woody som tar med Shaun in i deras gäng och Shaun får den kärlek och uppmärksamhet han tidigare har saknat. Har har nu vänner och tillhör någonting.
Livet leker får Shaun, men när Woodys nära vän Combo förändras allt....
Förändringens vindar blåser över England och Combo vill få med gänget in i något som kommer splittra gänget och deras vänskap för alltid. Och i mitten står Shaun och måste nu välja.....

Som sagt en stark film som gör att man bara känner sig tom i slutscenen. Hur fruktan från att vara ensam kan få människor att göra saker. Hur en liten pojke kan dras med i helt sjuka saker och lätt påverkas om man inte är försiktig. En dramatisk, delvis humoristisk/lycklig och delvis våldsam/skrämmande historia med begåvade unga skådespelare som genom hela filmen gör starkt intryck med sina olika karaktärer. Högt tempo och historien tar sig hela tiden vidare utan att tjata ut något.


En stark 4 får filmen, även om man älskar eller hatar drama rekomenderas den varmt ändå. Har du inte sett den så bör du göra det snarast!!!!

Ipred

FRA stormen har lagt sig och en nytt folkuppror är på igång.
Ipred som innebär att filmbolag m.fl. kan kräva ut ip adresser från internet leverantörer vilket gör att filmbolag kan dra fildelare inför rätta. På ett sätt ett förståligt agerande, om det skett för 15 år sen....
Regeringen ligger återigen efter i tiden. Film och musikbranschen måste egentligen insett att slaget om fildelning är sedan länge förlorat. Arbeta inte mot strömmen, arbete med den!!! Leta möjligheter istället för att haka upp sig på problemen.
Självklart ska artister m.fl. ha betalt för sina arbeten. Något jag tror alla är överens om. Någon som lägger ner sin själv och liv i ett projekt som sen försvinner ut på nätet och det enda dom får är möjligen positiva recensioner på internetforum, en fan club på facebook osv. Men är inget man kan leva på. Detta resulterar sen i att t.ex. en musiker inte kan försörja sig och därmed får söka sig annan försörjning vilket gör att hans/hennes musikskapande blir lidande.

Att ge internationella företag med miljarder i resurser makten att jaga privata fildelare är helt fel väg att gå. Det är försent för det. Visst kommer dom dra in multum med pengar. Tio tusentals (minst) unga personer kommer leva lång tid med att betala tillbaka sina skulder till skivbolag för att de fyllt sin i-pod med olaglig musik. Som fattig student själv och med tanke på att det här snarare är en regel än undantag att folk har olaglig musik o film i sin burk lär det finnas en och annan som tvingas lägga ner utbildningen pga skulder. Har innan skrivit om hur allting blir dyrare i samhället, men studiebidrag till studenter inte förändrats på länge. T.ex. hyror som numera tar nära på hela det bidrag man får från csn.

Är inte 100% insatt i hela ipred grejen men det stora budskapet är tydligt. Går lagen igenom kommer stora boloag inom film/musikbranschen kunna köra utpressning a la maffioso stajl med den svenska lagen i ryggen.
Istället för att hoppa på enskilda individer borde man gå till mellanhanden. Internetleverantörerna.
Självklart förnekar dom det själva och tror att alla de hushåll runt om i landet som vill ha bredband bara tankar lagligt. Men är ganksa övertygad om att dom är tacksamma för t.ex. pirate bay.
Har kommit fram flera olika alternativ och möjligheter efter att ipred lagen kom på tal. T.ex. att införa en avgift på internetleverantörerna. Höj priserna och tillåt nerladdning. Den höjda avgiften går sen som ersättning till skaparna och bolagen bakom musik och film. Något som jag minns att jag och min bror snacka om för många år sen när det rasade nån debatt om den ökade fildelningen på internet. Skapa en licens likande tv-licensen. Att ladda spela in från tv eller radio är ju inga problem idag med inspelningsbara dvd osv osv...
Vill man ha rejält bredband som är i princip gjort för nerladdning av stora filer så får man betala mer helt enkelt.Surfar man vanligt och bara kollar mailen och nyheter finns andra alternativ. Hur som helst.. Jag är ingen data expert och det finns problem med vilken lösning man än väljer. Men hade man sökt möjligheter och lösningar istället för att fastna vid problem och jaga privatpersoner hade förmodligen en lösning funnits.

Politiker mail bombas av upprörda medborgare vilket jag tycker är underbart!! Engagemang utan dess like. Men nu ska politikerana tydligen få hjälp av it experter som ska installera ett program som tar bort dessa mail och samlar dom i enskild mapp. Visst är det bra på ett sätt, funkar inte som politiker att sitta och läsa 1800 mail om dagen vilka i princip handlar om samma sak. Men på nåt sätt känns det som ett medel att blunda för den kritk och de synpunkter folk vill förmedla. Personerna är folkvalda, bör därmed lyssna på folket. Och det känns lite som att risken med sådana program gör att man bara tömmer mappen när veckan är slut. Det blir långt ifrån samma reaktion som när vanliga mailen är överfylld. Dom vill att folk ska engagera sig, men när dom gör det sorterar man bort dom... Trist....

Centern lyssnar iaf något på medborgarna och vill ändra lagen. Man ska istället få ett brev med en varning. Visst är det bra att föräldrar kan få vetskap om deras son/dotter plockat ner musik m.m. utan deras vetskap innan man får en saftig räkning från massa bolag. Eller om nån kapat ens bredband och plockat ner massa grejer..
Men hänger ändå inte riktigt med.... Om jag får en varning... vad händer sen?? Ska jag lägga ner hela fildelningsgrejen, be om ursäkt så är alla nöjda??? Stiftar man en sån ny framtida avgörande lag bör väl folk vara medvetna om den och ta vissa förebyggande åtgärder... typ snacka med sina ungar och kolla sitt bredband...
Och om man nu vill komma åt dom stora fildelarna så tror jag inte något sånt här funkar.... En vanlig svensson som plockar ner Gessles nya platta kan man väl knipa utan problem. Men dom stora grabbarna som kan hacka vilken sida och myndighet dom vill har nog inga större problem att kringå detta problem... Att krypta om sin ip adress osv osv borde inte vara något dunderproblem för en riktigt vass datasnubbe.... Får i såfall sluta med att stänga ner hela internet, vilket i sin tur kommer göra att folk delar old fashion way. Data snubben får släppa colaburken och knalla över till polaren för att plocka musik ist. Eller skicka ett minneskort på posten...
Slaget är förlorat!! Välkommen in i 2000-talet!!!



peace out!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Roliga frisparkar!!

Frisparkar brukar oftast innebära samma grej. Dra på rejält och hoppas bollen går dit man tänkt. Men ibland har dom tänkt till. Älskar verkligen en riktigt snygg frispark a la  juninho eller beckham men en kul variant är alltid lika välkommet!!! Man borde använda sig mer av det, alla förväntar sig en sak och sen när det händer något annat blir folk som förstelnade....
Idag skrivs det om Catania och deras annorlunda variant....
Som vanligt ställer lagen upp med mur osv.. Skytten gör sig redo liksom målvakten. Plötsligt springer fyra spelare ur Catania bakom muren och en av dom drar ner shortsen framför målvakten. Målvakten tappar lite fokus, spelarna springer fram igen, skottet kommer och målet är ett faktum.
Kommer inte gå till historien som det vackraste målet, MEN kreativt och nyskapande!! Fortsätter denna taktik när snart Jessica Alba eller nån liknande bli den bäst betalde fotbollsspelaren i fotboll!!

youtube detta underbara tidsfördriv resulterade även i ett gäng andra speciella varianter. Fotbollsspelare är allt bra uppfinningsrika när dom bara lägger den sidan till!!
Ryska ligan fick uppleva följande löpande spelarstorm. Inte särskilt påhittigt, en enkel utveckling av den vanligaste varianten av en spelare som hoppar över bollen innan skottet kommer, men resultatet blev ju ganksa bra iaf....

Smart hörna  som Basels Petric förvaltar utmärkt!! Smart och fräckt. Roma gjorde en liknande variant mot Milan tidigare i år vilket inte gick lika bra... Roligaste med det klippet är snarare att se hur dramatiskt kära Totti alltid lyckas bli när domslut går emot honom :-)

James Beattie fick till en lite rolig frispark som desvärre inte resulterade i mål, men trovärdig och lite fyndig va den allt!!
Låtsas krocka när två spelare springer mot bollen samtidigt, vilket gör att hela grejen stannar av, bra gjort av målvakten som hinner ner i hörnan ändå!!

Så kan det gå i den underbara sporten vi kallar fotboll!!


peace out!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Lite förnyelse....

Blivit lite förändringar här i bloggen. Gjort en rensning bland sidospår, lite gamla inlägg osv.... Kommer nu återgå till gamla klassiska bloggandet med kortare inlägg med mer inriktning på en viss sak och inom ett visst ämne...
Helt enkelt bättre indelning bland inläggen och inte blanda hej vilt bland sport, film, nyheter och mitt allmänna liv som student uppe i den (förtillfället) gråa och stormiga staden Linköping.

Kategorin du just nu befinner dig i är alltså "Mitt liv som jag".
Och vad händer så i mitt liv at the moment.....
Blir inget med den lyan jag fick erbjuden... Eftersom inflyttning var den 2 januari och studentbostäder (företaget som sköter de flesta lägenheter och korridorer här i Ryd) är galet osympatiska och inte ett dugg service intriktade blir det inget.
Tror dom tänker att korridorer inte är så mkt och bry sig om... Ifs har jag bara korridorfolket perspektiv, men en känsla man får...
Har visserligen förståelse för att de har sina regler som ska följas osv, men va fan.....
Dom vet att de flesta som bor här inte bara kan dra hem på en kvart... dom allra flesta kommer ganska långt härifrån, vissa längre än andra....Bad om att få flytta ut nån dag senare då den 2 januari är ett väldigt dumt datum.. Men det gick inte.. då måste jag betala dubbla hyror vilket inte är särskilt csn vänligt... Okej sa jag... försökte förklara att om jag ska flytta till lägenhet måste jag få upp en hel del grejer hemmifrån, där jag även befinner mig den 2 januari och om dom kanske bara kan flytta fram utflyttningstiden då?
Nä, det går inte det heller... utflyttning 12,00 den 2 januari som gäller. Och inte en minut senare!!!!!
Okej sa jag.. då skiter vi i det!!! Så är nya tag, lever kvar i korrior en sväng till.. Men nya lägenheter dyker upp titt som tätt och nu har jag sökt en ny med inflyttning i februari... Se om jag får den så kanske det passar bättre....

Livet i korridoren funkar helt okej annars. Man märker att folk börjar tröttna lite på varandra och är inte samma glada snack när man möts ute i köket. Är väl tyska killen jag är mest lik och kommer bra överens med. Kommer bra överens med dom andra också, men ni fattar..... synd bara att han drar hem till jul så ser inte han nåt mer...
Annars en bra lärdom för ens engelska att bo i korridor. Fick för några dar sen hjälpa några städeskor att skriva lapp på engelska att dom skulle städa kylskåp. Tog ett tag innan dom fick fram vad dom verkligen menade men tillsist fatta jag på deras knackiga engelska vad dom ville... Men artiga o trevliga va dom o tacka på engelska och svenska klara dom utmärkt!! Så nästintill oändliga möjligheter i en korridor i Ryd.

Trist grej va dock när nån människa fick för sig att jag inte behövde mina skor lika mkt som han/hon.
Har sagt att vi ska ställa våra skor ute vid ytterdörren till korridoren så det inte blir så skitigt... Har tagit med mina nya sneakers in i rummet mest ifall att.... Ganska mkt folk i omlopp i min korridor och ganksa ofta står den öppen när nån av mina grannar väntar storbesök. Och jag fick bekräftelse på min försiktighet... Hade ett par gamla slitna skor ståendes ute vid ytterdörren som jag mest har när jag ska ner o tvätta eller springa bort till Hemköp. Men till min förvåning va dom väck när jag kom ut... Va nån som tyckte sig behöva dom... Slitna gamla rackare som va sådär härligt bekväma efter att ha format sig efter fötterna. Satte upp en arg lapp, förväntar mig inte att få tillbaka dom men va ska man göra....
Min kära tyska granne blev ungfär lite upprörd som jag, men är också enda reaktionen jag fått.... Trist men ändå skönt att dom tog dom gamla slitna sakerna och att jag inte blev av med några av dom andra säkert emr åtrovärda skorna...

Så kan det gå!!!
Kanske dags att ta tag i lite skolarbete... Har ju ändå hemstudier på schemat idag.... Men först får det bli en tripp bort till cykelshoppen.. måste ha tag i lite olja eller nåt till min tappra tvåhjulade springare... kedjan är inte vad den en gång varit... mår inte så bra av att stå ute i Linköpings prövande stormväder!!!
gratulerar syrran på namnsdagen och alla andra moaor och lillemoror där ute!!
ha d bra!!!!



peace out!!!!!!!!!

Band of brothers

Jag antar att det finns ganska många därute som redan har sett historien om Easy company under andra världskriget. Men nu under min tid som arbetslös i Norge har jag spenderat ett par timmar åt att se igenom min box med hela serien. Än har jag inte delat ut någon femma i betyg till någon film jag givit min åsikt om, så jag tänkte att det är på tiden att jag gör det.

 

"Band of Brothers" baserar sig på Stephen E. Ambroses bestseller och berättar historien om Easy Company, det 506:e regementet vid det 101:a luftburna divisionen av USA:s armé. Historien tar sin början vid deras träning i Georgia 1942, och följer dem ända fram till Dagen D och Nazi-Tysklands fall. "Band of Brothers" är en sann historia som baserar sig på mängder av intervjuer med överlevande, såväl som journaler och brev från soldaterna."


Det finns flertalet kända filmer som berör ämnet andra världskriget. Många av dom är riktigt bra men enligt min åsikt finns det inte någon film eller dokumentär som kommer i närheten av Band of Brothers när det gäller underhållning och fakta i en samlad form. Tom Hanks och Steven Spieldberg som ligger bakom serien har lyckats fullt ut och det hela är i värlsklass ut i fingerspetsarna. Jag har sett mig igenom hela boxen någon gång tidigare och jag minns att jag blev lika förtjust då som nu. Den var bättre att vad jag kom ihåg då, den var det även denna gång.
Sist jag såg mig igenom den var under en längre period. Säg något avsnitt då och då under 2-3 veckor.
Nu har jag sett den under 4-5 dagar vilket har gjort det lättare att hänga med i alla figurer som finns med i serien. Det kommer nya personer hela tiden, försvinner personer titt som tätt och det pratas om andra personer hela tiden. Så det gäller att ha koll på alla namnen och komma ihåg alla ansikten. Vilka som varit med från början, så kallade Toccoa männen, gamla och nye ersättare osv..
Det jag gillar mest med serien är hur den speglar både striderna (vilket är riktigt bra gjort!!) Men mesta arbetet har man lagt runt omkring. Man har inte bara riktat in sig på grym action utan vill visa hur det egentligen var att vara soldat under andra världskriget. Gemenskapen bland soldaterna och hur svårt det var att komma in i den gemenskapen som ersättare, väntan på fienden, kylan på vintern, hur allting kan vända så fort från total lycka till förödelse. Ofta får man följa en viss person lite extra under varje episod vilket gör att man får se kriget från olika synvinklar. En vanlig enkel soldat, fältsjukvårdare, officer m.m.
Under seriens gång märkar man även på de som varit med länge hur dom bryts ner av kriget mer och mer, vissa kan hanskas med det, vissa kan det inte. Den man trodde skulle hänga med längst och tåla mest kan plötsligt försvinna, genom misstag, otur, av fiendens kulor eller av sina egna. Många som gick förlorade under kriget gjorde det inte i strid, alla dog inte av fiendens kulor, vilket man också får se många exempel av.
Alltså skildrar Band of Brothers kriget ur alla synvinklar. Man ger en fullständig bild av kriget, och man gör det som sagt jävligt bra!!! Att dom verkliga männen som slogs i Easy company får göra sina egna kommentarer innan och efter avsnitten gör allt ännu starkare.
Man ser och lär känna karatärerna under serien. När man sen får se Winters, Lipton, Marlarkey, Guarnere och alla dom andra berätta med egna ord hur dom känner och kände förstår man att det är i princip så det verkligen gick till.

Band of Brothers är en total upplevelse med späckat action, gripande drama, stor spänning, djupt medlidande och även mycket lärorikt.

 

Säger som min kära musiklärare sa en gång i tiden, det finns bara ett betyg att ge:

5 av 5!! Mästerligt


Superbad

Superbad, den nya förväntade dundersucce komedin från Hollywood.
Skaparna från filmerna Knocked up och 40 year old virgin kommer filmen om dom två kompisarna Seth och Evan.
Filmen bygger på ett lite bekant ämne från tidigare liknande filmer. Grabbarna går sista året innan college och är fortfarande oskulder. Båda två har sina givna favoriter som dom drömmer ska bli första gångern.
Deras stora chans kommer när Seth´s drömtjej Jules bjuder in dom till sin stora fest! Dessutom får dom i uppdrag att fixa dricka till hela festen eftersom Seth råkar berätta att dom ska fixa falska id-kort. Detta är något som passar killarna perfekt då Seth´s stora plan är att supa tjejerna fulla så dom ska släppatill lite lättare!!
Problemet är dock att det är inte Seth och Evan som har falska id-kort utan deras mycket speciella kompis Fogell eller även känd som McLovin. Hur som helst går i alla fall Fogell in i spritaffären med en lång lista med allt han ska ha.
Allt går bra, tjejen i kassan godkänner hans körkort från Hawaii och han är nästan på väg ut från affären när en rånare kommer in i affären. Han slår ner Fugell, tar pengarna ur kassan och springer iväg. Tjejen bakom kassa blir panikslagen och ringer polisen som snabbt är på plats och börjar ställa massa frågor. Och det är nu problemen börjar på riktigt....

Den första halvan av filmen håller riktigt bra klass. Det är ett bra tempo och det är inte långt mellan skratten.
Men sen tappar filmen kraftigt. Tappar tempot och det blir segt och utdraget. Den sprattlar till ibland med nåt skämt som sitter men andra halvan är ganska dålig tyvärr. Speciellt efter en så bra början som den ändå gör.
Skådisarna gör det bra, även Seth Rogen (min nya favorit), som även skaparna verkar gilla skarpt, sågs ju både i Knocked up och 40 year old virgin, har en roll som polis.

Betyg: 3+ av 5
Hade andra halvan hållt samma klass som första hade betyget varit klart starkare.
Man har hittar några riktigt schyssta karaktärer i speciellt Seth och Fogell som jag gärna hade velat se mer av!!
Gillar du filmer som 40 year old virgin och American pie lär du gilla denna filmen också.
Vill du börja med en timmes skratt för att sen lugna ner dig och käka ditt godis passar denna filmen perfekt!!!


Disturbia

"Efter att hans far gått bort blir Kale tillbakadragen och hamnar i trubbel med domstolsbeordrad rumsarrest som påföljd. Hans mor, Julie arbetar natt och dag för att försörja sig och sin son men får bara ett likgiltigt bemötande. När det känns som om huset krymper börjar Kale ägna sig åt voyeurism och börjar hålla reda på vad hans grannar sysslar med. Detta leder till misstankar om att en av dem är en seriemördare. Är det så eller är det bara Kales vilda fantasier efter att ha suttit inspärrad så länge? "


finns ju ett par liknande filmer med samma tema som inte varit nån höjdare precis.. (så mina förväntningar var väl inte skyhöga..) en granne som verkar helt okej, men skrapa lite på ytan så märker du att han är en kallblodig mördare.. och du är hans nästa offer!!!
men om jag jämför med dom liknande filmerna jag har sett så är disturbia klart bättre än övriga. är väl annars lite "lågbudget filmtema" kan jag känna med själva ideen.. men man ser att disturbia är mer påkostad, mkt bättre story, mer baktanke, upplägg osv. än om man jämför med t.ex. "under pressure" som är en liknande film på många plan men bra mkt.... enklare om man kan uttrycka det så...
man väcker alltså liv i ett gammalt tema med ungdomar som anklagar den konstiga grannen för brott.. ingen tror dom men i slutändan avslöjas hela sanningen och dom unga hjältarna belönas..
disturbia är inget undantag.. men helt klart en högre klass än många av sina äldre  "inspiratörer"...
bra skådisar och en del schyssta "kameratrix"!!!

betyg: 3+ / 5
inte så man sitter och skakar i soffan men är faktiskt ganska fängslande och spännande emellanåt!!!
bättre än vad jag trodde!!


Evan Almighty

Uppföljaren till bruce almighty. nu är gud efter evan baxter, nyhetsankaret som bruce jävlas med i förra filmen..
evan har kommit med i kongressen, men samtidigt som han börjar där kommer gud och ber honom bygga en ark för den kommande syndafloden..
som i dom allra flesta fall så kommer aldrig uppföljaren upp till samma nivå som första filmen. förväntningarna ligger ju på den nivån som bruce almighty gav. kommer inte riktigt upp i den klassen..
visst har den sina poäng och jag gillar Steve Carell (som spelar evan baxter) mer och mer allt efter filmen rullar..
han har ju ingen enkel roll... man jämför ju hela tiden med jim carrey, och carell är helt enkelt inte jim carrey.. finns ju nåt speciellt med jim carrey. saknar jag lite i denna filmen.. carell gör det bra, jim carrey hade gjort det bättre...
morgan freeman(som spelar gud) är ju grym som vanligt och wanda sykes som spelar evan baxters sekreterare rita är klockren med sina små kommentarer som kommer lite då och då..
en hel del andra bra kända skådisar, bl.a. Lauren Graham från gilmore girls, och trickfilmningen med alla djur är också bra!

alltså helt klart värt 1,5 timme att se denna filmen. första halvtimmen är lite halv seg... till sist sitter man och väntar på att evan ska acceptera sin uppgift, inse att det verkligen är gud som ger honom detta uppdrag. men blir bättre efter hand!! gillar dessutom att man lagt in lite tanke bakom all humor, ger lite djupare budskap som är värt att tänka på!!


betyg: 3 / 5
världens dyraste komedi någonsin levde inte helt upp till förväntningarna, men klart gokänd och rekomenderas att se om man vill få sig lite skratt!


3:10 to Yuma

"Ben Wade är den ökända ledaren för ett fruktat gäng av tjuvar och mördare som härjar vilt i Arizona i slutet av 1800-talet. Man rånar regelbundet värdetransporter och Southern Railroad lider stora förluster.
Samtidigt kämpar krigsveteranen Dan Evans för att få behålla sin ranch som står vid ruinens kant. Med stora skulder riskerar Dan och hans familj att mista sitt hem.
En tillfällighet att rädda sin familjs framtid dyker plötsligt upp när Ben Wade blir tillfångatagen.
Wade ska transporteras till närmsta tågstation där man ska lämna över honom på 3:10 to Yuma. Tåget som ska ta Ben Wade till sin rättegång och kommande betraffning. Det blir en resa kantad av olika faror och utmaningar.
Ben Wades gäng är dom hack i häl och gör vad som helst för att befria sin ledare.
Dom två männen från totalt olika världar börja vinna varandras respekt och resan utvecklas till något ingen av dom hade trott...."


Filmen är en ny version av 3:10 to Yuma från 1957 och är en av regissören James Mangolds favoritfilmer.
James Mangold som också ligger bakom Cop Land med allas vår Sylvester Stallon, där Mangold har blivit inspirerad av just 3:10 to Yuma. Men nu ger han sig alltså på att göra en ny version av orginalet.

Just själva upplägget att en stenhård gängledare som förändras totalt från iskall mördare till mjukis är lite tradigt tycker jag.. Men är trots allt en riktigt bra film. Västerfilmer var ett tag sen man såg nåt av så var väl på tiden att det kom en. Efter ett rent överflöd av fantasi filmer med pirater, drakar och monster är det en välkommen film.
Det är en klassik västern med rätt musik och pang pang. Men ändå modern och med häftiga actionscener.
Slutet är häftigt, lite överdrivet för någon med nåt sånär logist tänkande.
Annars har jag nog inget att klaga på när det gäller 3:10 to Yuma. Väletablerade skådisar, Christian Bale och Russel Crowe som som väntat ingen besviken. Sen är Ben Foster som spelar Ben Wades högra hand riktigt bra!!!


Betyget blir 4/5 för 3:10 to Yuma.
En bra historia, man får med det mesta som ska finnas med i en riktigt bra västern med massa pang pang, rått o skitigt, indianer och explosioner!!! Se den!!!

The Host

"Utanför den mäktiga Han-floden passar stadsborna på att njuta av en solig söndag. Plötsligt bryts vattenytan och ett monstruöst rovdjur kastar sig upp på land. Friden förbyts i kaos när vidundret dödar och slukar allt i sin väg. Innan den återvänder till djupet har den ryckt med sig skolflickan Hyun-seo. Kvar på stranden står hennes pappa, förlamad av fasa.
Som filmhistoriens mest osannolika hjältar står i handlingens centrum en splittrad familj, som tvingas samarbeta för att få tillbaka deras försvunna dotter. Någonstans i kloakerna finns monstrets håla ? och någonstans hörs en liten flickas rop på hjälp."


Efter mkt bra kritik från flera håll i media hade jag ganska höga förväntningar på den nya monsterfilmen från öst.
Oehört besviken dock på denna filmen som mer känns som en dyr b-film än en storslagen monsterfilm!!
Visst, special effekterna är grymma och det märks att man lagt ner mkt pengar på att ta in experter (samma team som jobbade med bl.a. Pirates of the Carribean) få det så verklighetstroget som möjligt. Hyfade startscener när monstret för första gången presenterar sig, men tyvärr så faller filmen som ett korthus sen. Jag vet inte vad dessa "filmexperter" ser i denna filmen som får dom att kalla den den bästa monsterfilmen som gjorts, måste vara något som jag inte ser..
Flera gånger under filmens lopp funderar jag, "är det menat som komedi eller det ska verkligen vara så här??" för det känns mer som ett inslag från t.ex. nån scary movie eller epic movie än en action/thriller.
Jag vet ärligt talat inte vad skaparna bakom filmen har tänkt sig, men att blanda in komedi(om det nu är tanken) med en monsterfilm funkar inte alls... blir istället närapå patetiskt...

Om man tvunget vill se denna filmen så försök hitta orginal versionen som inte är dubbad till engelska..
(Jag såg den dubbade versionen och dubbningen var tyvärr under all kritik. Man har inte lagt ner mkt tid på att hitta känsla och inlevelse där inte.)

Betyg: 2/5
Det blir en tvåa för den nya supermonsterfilmen från öst. Det tack vare special effekterna som höjer betyget! Även om det känns lite väl överdrivet ändå.. tror ni förstår om ni ser filmen..
Skådisarna gör väl vad som krävs men tyvärr har skaparna bakom inte kunnat bestämma sig om man ska göra en häftig monsterfilm eller en töntig "östkomedi" och har, som sagt, blandat hejvilt känns det som.
Det blir bara fiasko av alltihop!!!

1408

"Författaren Mike Enslin har skrivit två böcker om övernaturliga fenomen sedan hans dotter dött. När han får höra talas om rum 1408 på Dolphin Hotel i New York, betsämmer han sig för att motbevisa alla om myten kring rummet. Myten säger att ingen gäst har checkat ut från rummet och att ingen har överlevt längre än en timme..."

 

Mikael Håfström som också ligger bakom filmer som Ondskan och Vendetta har här fått till en riktigt bra film baserad på Stephen Kings novell med samma namn. Man får följa med Mike Enslin som, trots att han blir varnad och avrådd flera gånger att bo i rum 1408, bestämmer sig för att spendera natten i det mystiska hotellrummet.

Till en början verkar det inte vara något speciellt med rummet, men man blir snart varse att det lurar en stor ondska i väggarna! Många coola trickfilmningar och bra skådespel, John Cusak är perfekt till rollen som den något egoistiska och samhällströtta författaren Mike Enslin som tröttnat på allt prat om spöken och andra övernaturliga saker att han skriver spännande böcker om olika mystiska platser men samtidigt har han aldrig upplevt något övernaturligt och tror inte ett dugg på vidskepelse och övernaturliga fenomen! vilket till viss gräns kanske hjälper honom, men samtidigt har hans egna tankar och förflutna stor påverkan vilket man förstår allt efterhand längs filmens gång.. utan att avslöja allt för mycket!!

Filmen har lite samma stil som en av dom bästa "skräck filmerna " jag sett, nämligen "the ring". man spelar visserligen en del på det gamla klassiska "hoppa till i soffan" köret, men mesta delen av filmen är att bygga upp en spännande stämning! ungefär som när någon smyger fram runt ett hörn och man bara sitter och väntar på att monstret ska hoppa fram och skrämma en. men det kommer inget monster utan man sitter bara på helspänn hela tiden!! den kommer inte riktigt upp i klass med "the ring" och det blir kanske lite väl konstigt mot slutet men det är en riktigt bra och spännande film som är väl värd att se!!

avslutar med att säga som Samuel L. Jackson (som spelar hotelldirektören) säger:
"It´s a evil fucking room"

 

betyg: 3,5 / 5
En riktigt bra film att se om man känner för att bli lite uppskrämd!!
Man vet aldrig vad som händer härnäst i rum 1408!!


I Now Pronounce You Chuck and Larry

"Machomännen Chuck Levine (Adam Sandler) och Larry Valentine (Kevin James) är kollegor på en brandstation i Brooklyn, de är bästa polare och ställer alltid upp för varandra. Larry, som precis blivit änkling, vill bara en sak ? att göra livet så bra som möjligt för sina barn. Hans kompis Chuck vill också bara en sak ? att njuta av singellivet. Larry har en gång räddat livet på Chuck och när han nu behöver en partner för att få ut en livförsäkring till sina barn, ber han polaren om en tjänst - att ingå partnerskap med honom. Allt är bara en formalitet på pappret och till en början går det smärtfritt. När en övernitisk tjänsteman blir misstänksam gäller det dock för Larry och Chuck att bevisa att deras kärlek är äkta. De tvingas nu iscensätta en hysterisk charad där allt från romantisk smekmånad till grå vardag ingår. Till slut inser de att det som verkligen knyter eviga familjeband är att ställa upp för varandra när det blåser. Jessica Biel gör rollen som Chuck och Larrys advokat, en kvinna som Chuck oundvikligen faller för."

 

Både Sandler och James är två egna favoriter som har skämt bort film och tv publiken med grym komedi.Sandler t.ex. i filmer som Big Daddy och Click, och James t.ex. i serien Kung av Queens och i filmen Hitch.
Chuck and Larry är inget undantag i dessa herrars lista av riktigt bra komik och underhållning.
Båda två har ju ett visst, ganska liknande sätt att spela på. De har båda ganska lätt för att brusa upp sig och skrika m.m. och dom kompletterar varandra därför riktigt bra.

I just denna filmen är det Larry som ensamstående förälder som ska vara den mer ansvarsfulle av dom båda, så James håller väl igen lite än t.ex. i Kung av Queens, men Chuck (Sandler) har en perfekt Sandler roll och får spela ut helt och hållet så som Sandler gör det bäst!

Högt tempo, händer saker hela tiden och det är inte långt mellan skratten. Att man dessutom har kastat in Jessica Biel att vila ögonen på gör ju inte saken sämre..
Massa andra små roller som håller uppe filmen, t.ex. brevbäraren, Larry´s barn, "prästen" m.fl. Så det blir inte bara Sandler och James som får stå för skämten utan kommer små instick från andra karaktärer hela tiden.
Man kör såklart mycket på homogrejen med mkt bögskämt, fördomar, m.m. gillar man inte sånt uppskattar man nog inte denna filmen lika mkt som jag gjorde..

Många kända skådisar finns med i filmen och en del i roller som man kanske inte är van att se dom?Något som speglar lite vad hela filmen går ut på. Att visa att allt är inte som man kanske tror, och det finns inga regler eller begränsningar för någonting.
Bl.a. Ving Rhames, kanske mest känd som stenhård muskelknutte från filmer som Mission Impossible III och Dawn of the dead har en roll i filmen. Stor, tystlåten brandman som blivit förflyttad till Chuck och Larrys station, ryktet säger att han är en iskall yxmördare eller nåt ännu värre.. Och visst bär han på en stor hemlighet!!

 

Betyg: 4/5
Den här filmen är riktigt bra!!!
Skojar rejält med både homokulturen och machogrejen som finns inom vissa yrken. Och det finns ju ganska mycket och spela på inom det ämnet, och det gör man verkligen i denna filmen. Visar även vad två bästa kompisar är beredda att göra för varandra och hur svårt det är att få ett äktenskap att funka!! Klockren!!

Gå och se den!!!


Flytta Sverige!!

Dagens lätt isärklass coolaste nyhet. Presidenten för Maldiverna vill helt sonika flytta landet!!
Det beror ju då på lite en tråkigare anledning.. Landet sjunker.. rättare sagt.. havet stiger men inte landet..och för att turist paradiset inte ska förvandlas till en giganstisk swimmingpool med havsvatten vill man flytta...
Vore nåt för nästa val här i Sverige. Om sossarna skulle komma med förslaget att flytta. Dra ihop lite berg o sand och ta över Maldiverna. Rösta rätt och vi drar till södern. Rösta fel och vi fortsätter i höstrusket med moderaterna.

Fick brev från SJ. Var ju trots att 2 månader sen jag klaga hos dom.. 182 spänn fick jag för att jag fick äran att trängas med 3 tanter i en taxi från Nässjö till Halmstad med en sur taxi chaffis. Som vanligt har ett smart företag som SJ skaffat sig ett dotterbolag som stod för resan hem, (ett tåg som ställdes in, vilket gjorde att jag fick äran att åka buss från Halmstaf till Nässjö, vilket slutligen resulterade i att jag fick tre timmars senare hemkomst än utlovat). Hur som helst.. Genom att ett dotterbolag stod för hemresan gick det såklart inte under sj´s garanti osv. så inget dom kunde stå för. Så blev nytt klagomail till merresor eller va det nu hette så börjar väntetiden om... Se vad dom säger..
Bokade biljett till Kalmar häromdagen. SJ är roliga.... gled runt bland olika biljetter... om man bokar en biljett för säg... 250 spänn. Om man då vill ta en garanti så man kan boka om biljetten eller få pengarna tillbaka måste man lägga till dryga 1000 spänn!!!!! hur fan har dom tänkt där... En prao som kom in till chefen, "Jag har värsta briljanta idén!!! Vem skulle inte betala 1000 spänn för att försäkra sig om att få till baka 250 om man inte kan åka den dag man tänkt!!!??"
inte för att klaga på satans järnv... jag menar statens järnvägar, men det är fan bara korkat!!!!

Dagens i-lands problem är ett faktum... beställde nya football manager spelet... (spel man där man får ta kontroll över verkligt fotbollslag och träna dom till framgång) sett fram emot att lira detta nya spel men uppdateringar och förbättringar, till min stora lycka låg det i postfacket idag. men självklart funkar inte skiten... efter många försök och antalet svordomar kolla jag nätet efter svar. Hemsidorna funkade inte såklart men hittade ett forum och fick svaret att eftersom spelet officiellt inte släpps förrän imorgon funkar det heller inte att installerade förrän imorgon.... så nu sitter jag med årets spel, men kan inte spela det... i-landsproblem?? absolut!! men ett tungt jävla i-landsproblem!!!



peace out!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Så va det över

Allsvenskan är slut, grattis Kalmar. Man får väl ändå säga att det var rätt lag som tog hem det tillsist.. Och hellre Kalmar än många andra lag som utmanade. Komplett lag och har ju delvis varit mer eller mindre outstandning..
Men men, nya tag!! En lång mörk väntan på säsong 2009!!
Första steget är att behålla Henrik Larsson. Sa efter IFK matchen att HIF får planera för en framtid utan mig, utesluter inte en fortsättning men då ska det satsas. Han vill vinna titlar.
Henke vill spela med sin ersättare nästa år, om det blir ett nästa år.. Men Henke vet man aldrig så skulle inte förvåna mig om han lägger av och blir innebandyproffs istället....
Hur som helst, för att behålla Henke måste man satsa rejält. Inte minst en anfallare som kan ta över efter Henke.
Svaret lyder G U D. Eller Alvaro Santos som han även är känd som.
Men HIF pysslar med helt andra saker. Blir att punga ut massa pengar till skatteverket istället för satsning på nya spelare. Känns lite halvskumt men ändå coolt. Adama Tamboura betalades med runda slängar 2 miljoner, kontant!!
Presidenten kommer upp till Helsingborg, får en nätt väska med pengar alltså 2 miljoner rättare sagt och lämnar sen över en väska till Adama Tamboura innehållande 30 miljoner av vad nu valutan heter i Mali, motsvarande dryga 400,000. Men ändå, 30 miljoner!!! Underbart!!!


Det byggs en årlig bock i Gävle. Det var senast 2005 bocken brann, vilket förklaras genom hot om hårda straff och bockbehandling med brandsäkert medel. Men i år skippar man brandsäkert medel.. kommunen menar att bocken helt enkelt är ful indränkt i massa sörja. Personligen tror jag snarare det beror på att man eftersöker uppmärksamheten igen. Gävle är ju vida kännt pga av sin gigantiska bock. Men när inte bocken får brinna är det också bara en stor jävla bock. Imponerande absolut, men kankse inte så skoj och uppmärksammat år efter år... Så därför låter man i år bocken brinna och ordningen är återställd!! Problemet är väl snarare nu när man går ut och säger att det är fritt fram att bränna kommer väl bocken enbart vara aska lagom till 3 december...


Blir hårdare krav på skolor att ta tag i sina mobbningfall när sådana kommer fram. Fan på tiden att det händer nåt på den fronten. Mobbningplaner, temadagar osv håller skenet uppe på vissa skolor om en god anda och nolltolerans mot mobbning. Men sen när väl en utsatt unge har modet att säga ifrån och ber om hjälp från vuxenvärlden får han/hon ingen respons.. galet!! Inge vidare goda signaler man sänder ut då, och varför säga ifrån när man ändå inte nån lyssnar utan snarare försöker snacka bort hela grejen.. upp till ett år innna det händer nåt visar studier på.. på ett år hinner det hända en hel del grejer i en elevs liv... inte acceptabelt!!! visserligen finns många skolor som tar tag i saken så fort man får hintar om det. Men en elev som far illa är en elev för mycket. I många elevers vardag sker dagligen saker som i vuxenvärlden hade varit totalt oacceptabelt, men för skolelever är det andra regler som gäller...
Nåt som måste ändras och själv är man nu ett steg närmare att ge sitt bidrag, Första tentan är avklarad. Äntlgen kan jag lägga första kursen bakom mig och släppa hela den biten. Ny kurs, nytt ekonomiskt utlägg på nya böcker osv...Det personliga biblioteket växer vidare!!



peace out!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

allmän reflektion...

En kort genomgång på aftonbladet resulterar följande rubriker:

USA-valet
går väl knappast o missa... och visst är det sjukt viktigt. en av världens mäktigaste makthavare i världen ska utses. Men kan inte låta bli lite trött... oavsett vem det blir har jag inte en suck i världen att kunna påverka på något sätt. några gigantiska skillnade kommer inte ske.. världen blir förmodligen inte ett paradis enbart för att usa får en (relativt) svart president....
jag känner att jag har viktigare saker för mig som en liten individ i ett land på andra sidan havet från "the action." Jag har istället angagerat mig genom enkla åsikts undersökningar på nätet för att se vem man är närmast. vinnare där blev Obama. Om man sen ser ännu mer på ytan konstaterar man att McCain hänger med Arnold Schwarzenegger och Sylvester Stallone, Obama med Bruce Springsteen och Scarlett Johansson .. I rest my case... Obama for president!!
hmm.... kankse är lite intresserad ändå......

Percy Nilsson har förstått att Skåne inte är stället för hockey (förutom Ängelholm förstås) och ska nu bygga ett storlag inom fotbollen.. FC Rosengård...
Satsning på att aktivera ungdomar i Rosengård att lira boll låter som en utmärkt idé!!
Funderingen är då, om det nu skulle bli värsta succen och laget tar sig t.ex. upp i allsvenskan....
Black Army i rosengård.... malmöpolisen jublar..... kanske inte...

Idol-Lars blir påhoppad från alla möjliga håll efter att han deklarerat att han är trött på idol och bara ser det som en inkörsport till vidare musikproducerande och känsdisskap... vad han dock har missat är att han är med i idol och kommer för all framtid förknippad med idol även om han inte presenterar sig som idol-lars.....
och egentligen... vad är problemet?? tv4 är väl inte välkända för att ha full koll på sina röstningar.. alltid nåt nummer som inte funkar att ringa till... nån server som ligger nere osv... fibbla lite o han är väck.... han vill åka ut. tv4 vill att han åker ut...
låt mannen åka ut!!!!!!!


själv drog man till skolan vid 8 imorse.. kallt som aldrig förr kan jag berätta här uppe i norr... 30 mil gör nog mer än man tror... en halvseg föreläsning om hur olika skolor ser ut.. sen lite praktiskt övande.. fick visa olika gångstilar.. hur man går när man är glad.. stressad... ledsen osv... följt av lite röstövningar där vi fick prova på att prata fort/långsamt, mörk röst o ljus röst m.m.... finns säkert nån galet bra baktanke bakom den runda slängor 1,5 timme långa aktiviteten även om jag inte riktigt såg den... ska läsa igenom en sketch jag o en annan tjej ska spela upp imorrn.. hon är en liten tjej som sitter o sminkar sig, jag är en storebror som retas.. får se om resten fattar vad vi är ute efter...
ha d bra!!



peace out!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

RSS 2.0