Svenska hjältar

Sveriges hjälte, Anders Norrman. Har inte riktigt följt hela grejen men är ett bra initiativ får man säga. Vardags hjältar bör uppmärksammas mer än dom gör. Stark jobbat av en 15 åring att plocka ner en påtänd inbrottstjuv inget snack om saken!! Underlättade ifs att han var sverige elit i judo.. Man snackar om att folk ska visa civilkurage osv. Men i många fall kan det väl bero på att man själv inte vill råka illa ut.. En kille som är bland de bästa i sin årskull i judo kan ju genom sina grepp osv plocka ner en snubbe. Men kan man inte judo har man kankse inte så mkt att sätta emot nån som är bra mkt större än en själv.. Man gör matematiken och sätter sin egen säkerhet framför nåt annat.. så fungerar människan, ( i de flesta fall)
Finns åtaliga fall där personer som säger ifrån själva t.o.m dör pga att dom just säger ifrån.. Idagens samhälle med knivar, pistoler och noll respekt för mänskligt liv är det heller inte så konstigt... Va ju bara några år sen nån kille blev ihjäl slagen efter att han påpekat för några grabbar att en port inte var detsamma som pissoar...

Hela samhället har ju förändrats. Minns en arbetskamrat som va väl runda slängor 55-60 bast med vem jag hade en diskussion med angående just detta. Jag berättade hur det ofta funkar på stan en lördag natt idagens samhälle. Stöter du i fel människa eller bara är på fel plats vid fel tillfälle åker du på stryk. Ofta är det inte på jämställda villkor heller..
Hon kontrade då med hur hennes ungdom gick till. Man drog ut på nåt uteställe, folk drack o dansade under allmänt trevliga, fredliga former. Var det två snubbar som kände att dom hade något emot varandra som skulle lösas under fysiska former gick man ut. Man mot man gjorde man upp med knytnävarna. Snart stod en som vinnare och så var det löst. Riktigt så går det ju inte till idag...
Pallade man inte gå hem från krogen kunde man utan problem lägga sig på en parkbänk o sova ruset av sig. Morgonen efter vakna man på samma plats, möjligen med lite huvudvärk efter gårdagens bravader och knalla hem. Idagens läge kan man vara glad om man vaknar över huvudtaget om man skulle lägga sig på fel bänk. Beror ju klart på var i landet man befinner sig osv osv men på många ställen är det ju faktiskt så... Räcker att gå på fel ställe på fel tid..
Inte allt för länge sen några grabbar skulle gå över en bro nånstans i vårt avlånga land. Mötte ett större gäng som fick för sig att slå ner grabbarna man mötte. Fick sen även för sig att slänga en av grabbar från bron.. Varför vet dom förmodligen inte själva... Men där och då kändes det som en bra ide av någon anledning...
Och när samhället ser ut så är det heller inte så konstigt att folk inte vågar ingripa när 5 snubbar står o hoppar på nån stackare.

Mer undervisning i skolan i rent självförsvar? Unga lär sig kunna försvara sig, men samtidigt kan det användas i motsatt syfte om det inte är väldigt kontrollerade självförsvars tekniker. Men att unga iaf lär sig blocka slag, tjejer lär sig agera hur man kan ta sig ur en våldtäcks situation osv är kankse ingen dum ide???
Tar inte bort det ofta oprovocerade våldet från våra gator... Men vad som kan göras för att minska det borde väl göras???


peace out!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0