För Sverige i tiden!!

Sverige, du gamla du fria. Ett gott föredömme för resten av världen hur demokrati ska fungera! Eller....?
Hur såg det ut i Sverige innan makten gavs till folket?

Feodaltiden..
Jo, en klick överklass styrde. Arbetarklassen gjorde sina sysslor. Bönderna odlade sin jord, skötte sig själva. Man hade sina vanor klara för sig, odla, skörda, sköt di,g jobba hårt som fan och bli inte sjuk för guds skull för då går det åt helvete för dig!! Människor reflekterade inte över sin situation, dels för vanorna som så klara och invanda. Men makten var också så långt borta att det var svårt att påverka.. Det var en lång väg att ta sig ända upp till kungen eller greven eller vem man nu klagade hos på den tiden.. Man riskerade förstås också att bli spöad och straffad rejält...
Nä, människan skötte sig själv, man fick vara nöjd med att man hade nån jord att odla över huvudtaget.. att man hade tak över huvudet och mat på bordet. Överklassen gjorde sin grej, fixa "lagar" som gynnade dom själva, ägde rubb o stubb och levde loppan!

Hur ser det då ut idagens samhälle och framförallt.. Hur kommer det se ut i framtiden?
Byråkratin tar över allt mer. Samhället styrs av lagar, avtal osv. De statliga företagen, som ägs av folket blir privata. Makten flyttas från folket till mäktiga privatpersoner. Klyftorna mellan rika och fattiga vidgas mer och mer.
Vanliga människor har ingen möjlighet att påverka eftersom makten är för långt ifrån dem och processen för att få sin röst hörd över huvudtaget är för lång och krävande.
Detta gör att svenska folket slutar reflektera över sin situation. Man nöjer sig med sitt lilla, man är glad över det man har. Man har tak över huvudet, mat på bordet och ett jobb att gå till. Det spelar ingen roll vad jag gör, politikerna skiter i vad jag säger och är idioter allihop. Lilla jag kan inte påverka nåt..
Det blir en vana att bara sköta sig själv, sköt jobbet, gör vad du ska, bry dig inte och bli för guds skull inte sjuk för då går det åt helvet för dig.

Ser du ett samband??
Kommer säkerligen bli en djupare analys av denna utveckling framöver...

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0