Svensk fotboll

Svensk fotboll har återigen drabbas av en tragedi vilken jag inte tror många har missat och jag kommer därför inte närmare beskriva händelseförloppet. Vad jag undrar är vad som gör att det blir så här? Hur en människa funtad som gör sådana saker som skedde på Swedbank Arena. Och framförallt, vad ska göras åt det?

En teori vilken jag tror kan appliceras på de allra flesta situationer är att en människa aldrig gör något utan någon form av egen vinning genom handlandet. Men vad vinner t.ex. en 18 åring på att springa ut på planen, skämma ut sig inför hela svenska folket och förmodligen hatad i många MFF kretsar. (Att förlora mot HIF på hemmaplan är kankse den tyngsta förlusten för en MFF supporter, och att då förlora pga två idioter i publiken gör knappast förlusten mer lättsmält.) Exempelvis killen igår agerade inte i Malmö FF namn, han agerade för sig själv. I en obalanserad och känslosvallande stund av raseri efter HIF mål (bidragande orsak även MFF bortdömda mål tidigare) följde han impulsen att handla. Våld är den desperates språk och den där killen fylldes av känslor han inte kunde hantera. Han upplevde förmodligen även till en början ett stöd från supporters omkring honom på läktaren som fylldes av samma känslor som han själv. Han trodde förmodligen att han agerade för hela klacken när han knallade ut på planen och skulle vinna någon typ av respekt eller uppskattning men resultatet blev väl inte riktigt så... Och vinningen att få utlopp för sina känslor fick han väl även om han såhär i efterhand nog inte känner att det var den bästa lösningen...

Alltså kan man inte i någon längre utsträckning skylla klubben för hur enskilda individer beter sig. Visst har de ett visst ansvar för sina supportrar och deras kollektiva beteende, precis som supporterklubbarna själva, men uppenbarligen fungerar det inte att lägga hela skulden på klubbarna. Minns exempelvis hur en av stockholmsklubbarna påstod sig överväga att spela sina matcher utan publik eftersom säkerhetskostnaderna (polis osv.) skulle innebära att klubben skulle gå med ekonomisk förlust vid varje match. O visst kan man manifestera mot huliganism osv. Spelare och klubbar kan gå ut och ta kraftigt avstånd från läkarväldet osv. Men alla vet redan att 99% av alla fotbollsintresserade inte tycker att sådant beteende som sågs på t.ex. swedbank arena är acceptabelt. Den effektivaste lösningen är en kraftig skärpning av regler och lagar. Exempelvis sådant regelverk som finns i England vilket innebär att bråkstakar som är portade från matcher ska anmäla sig hos polisen för att garantera att de inte befinner sig på matchen. Ett annat exempel som använts i England är den lag som förbjuder ståplatssektioner. Uppenbarligen har även en sådan åtgärd fungerat över förväntan där, men det är givetvis åtgärder som kräver en lång process då inte många klubbar har pengar att bygga om sin arena i en handvändning. 

I ett idealistiskt samhälle skulle sådana här åtgärder givetvis inte behövas. Vid det svenska publikrekordet i svensk klubbfotboll som sattes 1959 i matchen mellan IFK Göteborg och Örgryte IS då 52 194 åskådare följde matchen live bevakades tillställningen av 30(!) poliser. Det händer mycket på drygt 50 år.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0