Aftonbladet 10/5

Uri Geller, världens kanske mest kända skedböjare ska förutspå vem som slutligen står som vinnare i Eurovision. Då tävlingen och framförallt inte vinnaren väcker något direkt nyfikenhet eller förväntan hos mig är frågan om Uri lyckas med bedriften förståligt inte särsklit intressant. Däremot blir jag lite intresserad av Uri som person..

Efter att ha läst den minimala intervjun med Uri Geller ställer jag mig följande fråga:

Hur kan en människa som vill framställa sig som världens bästa mentalist, alltså en ruggit smart jävel, på 5-6 meningar få fram att han brukar heja på Israel i Euro schlagern och önskar mest av allt att alla krig ska ta slut.. Hur fan går det ihop? Heja Israel och fred i hela världen?

********************************************************************

En omröstning på Aftonbladet visar att ca 60% av de drygt 1000 röstande anser att eleven själv bär ansvaret för att skolläxan blir gjord. Givetvis är detta en ganska individuell fråga med avvägande som årskurs osv spelar in. Vad som kan konstateras är att efter den individualisering som gjorts inom skolan med ett ökat eget arbete och mindre lärarledd undervisning har inneburit att ansvaret för utbildning och elevens utveckling har förts över från lärarens ansvar till eleven. Detta i takt med att många lärare har allt svårare att hinna med alla elever kan man snart skönja en orsak till att den svenska skolan sjunker allt lägre i internationella rankningar.

Just läxläsning är en fråga som ses som ett mycket självklart inslag i elevers vardag, även om man kan ifrågasätta varför en 8 åring ska fortsätta arbete efter varje arbetsdags slut. Men det finns många krav och förutsättningar som skiljer sig mellan skolan(elever) och arbetsmarknadens(vuxnas) verklighet.

Som vanligt rör det sig i slutändan om ekonomiska brister. Tiden räcker inte till i skolan, elever får inte den hjälp de behöver när de sitter ensamma och arbetar i sina matteböcker. Då får de istället göra jobbet hemma. Och ofta är det just de elever som inte får den hjälp de behöver i skolan, elever som inte förstår, elever som är skoltrötta just på grund av detta som har mest läxor att göra. Men vem ska man då skylla för alla läxor som inte blir gjorda?

*Eleven som inte har någon motivation? som inte förstår?

*Läraren som inte lyckas undervisa och utveckla sina elever på ett tillfredsställande sätt?

*Föräldrarna som inte hjälper sina barn? som inte tar vid där skolan inte lyckas? som har fullt upp med allt annat kring att vara människa och förälder i samhället och inte engagerar sig i sina barns skolgång?

Alternativet som har vuxit fram för föräldrar är att anställa en läxhjälp till sina barn. Man betalar alltså en pedagog, ofta en student eller liknande, som kommer hem till familjen och hjälper ett barn med sina läxor. Jättebra, absolut! En student får lite extra inkomst och en bra erfarenhet att slänga med i sitt cv. Eleven får hjälp och föräldrarna ger sitt barn hjälp somden behöver. Men samtidigt kan man se det som ytterligare ett steg för skolan att lägga över ansvar på föräldrarna och eleverna. Och hur många föräldrar som inte själva har tid att sitta med sitt barn en stund varje kväll och gå igenom läxan har x-antal tusenlappar över att lägga på betald läxhjälp?

Ska t.o.m. läxor bli en klassfråga?

********************************************************************

Slutligen lästa jag om två tvillingar som efter 5 år i särskola tillsist fick upprättelse efter att ha stämt kommunen. Vilket de givetvis ska ha. Men ytterligare ett tecken på att nåt inom skolväsendet är snett på det är det faktum att två grabbar kan gå 5 år i särskola, visserligen med dyslexi men så vitt jag vet är det inte tillräckligt för att behöva gå i särskola. Vidare ansågs det att de både hade någon form av utvecklingsstörning fast det inte fanns någon sådan dokumenterad. Vad jag funderar över är lite hur personer som är utbildade för att arbeta inom särskola, vilket kräver en hel del utbildning, tidigare arbeteserfarenheter m.m. under 5 år inte reagerar på att dem här killarna inte hör hemma där de befinner sig..

Knas...


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0